Вам теж здалося, що президентське послання до Верховної Ради нагадувало хвалебну оду, присвячену величним досягненням? Все відновлюється, медицина з киснем і грошима, люди з рівними правами їздять рівними дорогами, інновації, енергетична незалежність — словом, ми попереду всієї планети. І щоб пройняло аж до кісток, монобільшість, яка з’явилася на засідання парламенту у повній парадній амуніції — футболках із красномовним написом «За президента — проти олігархів», гучними аплодисментами підсилювала «оду». Так свого лідера навіть регіонали не вшановували.

А ось про помилки та зловживання — жодного слова. Жодного «вибачте», коли розповідав, яка недолуга українська розвідка. Мовчок про «вагнергейт», про «державний переворот», який готують злісні громадяни за тисячу гривень. Та й без цього стає зрозумілим, що наш президент наче живе у паралельній реальності.
У своєму посланні Зеленський привітав українців із прийняттям законопроєкту 5600. Того самого, який стає податковим зашморгом для фермерів та малого і середнього бізнесу. То кого насправді вітав?
Головний посил виступу гаранта — подвійне громадянство (що суперечить Конституції) й електрон-
не голосування. Щоб протягнути «вибори по-новому», нам, звісно, можуть розказувати про досвід Естонії, а на практиці Росія та ФСБ радо підтасують вибори з проросійськими партіями. Крім того, Зеленський заявив, що готовий до прямого діалогу з Путіним, досі не зрозумівши, що сам володар Кремля не прагне цієї розмови, адже йому потрібна покірна і політично залежна Україна. А прямі переговори з Росією без надійних союзників, як то США і Велика Британія, — це шлях в нікуди.
Із нових цитат президента: «Ми знаємо, хто з європейських країн Україну підтримує, а хто робить вигляд, що підтримує Україну і нашу незалежність». Здається, в нашого МЗС з’явилася свіжа робота — пояснити всім іноземним партнерам, що президент мав на увазі і чому не треба сприймати це на свій рахунок.
Важливим для країни стало ухвалення Верховною Радою бюджету на 2022 рік. Що зміниться у наших гаманцях? Чи скінчиться нарешті «епоха бідності»? Прожитковий мінімум, який підвищать з 1 січня, 1 липня, 1 грудня 2022 року, буде приблизно удвічі меншим, ніж потребуватимемо. Він залишатиметься нижчим за рівень «абсолютної бідності» — фізіологічного мінімуму, необхідного для життя людини, запропонованого ООН. А ось видатки на Кабмін зросли удвічі — до 4,89 мільярда гривень. На забезпечення Верховної Ради витратять 2,67 мільярда гривень, на Офіс президента — 1,09 мільярда гривень. Видатки на «Президентський університет» складуть 500 мільйонів гривень. Для порівняння: на підтримку пріоритетних напрямів наукових досліджень і експериментальних розробок в українських університетах передбачено 105 мільйонів гривень.
Заплановані на 2022 рік видатки на субсидії є суттєво меншими, ніж ті, що реально знадобилися українцям у нинішньому році.
У наступному році найбільше витратять на безпеку та оборону. Традиційно однією з найбільших статей видатків залишається сума, що її виділять з бюджету на покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду — більше 200 мільярдів гривень. На охорону здоров’я передбачено 194 мільярди гривень. В уряді запевняють, що цього буде достатньо для підвищення зарплат лікарям до 20 тисяч гривень, а молодшому персоналу — до 13,5 тисячі гривень. Такі наміри можна вітати, якщо стануть вони реальністю, а не проблемою, якою обернулися доплати лікарям за лікування хворих на COVID-19.
Хто насититься бюджетним пирогом, а хто збиратиме крихти, почнемо розуміти вже зовсім скоро. Новий рік — не за горами. Та є великі сумніви, що ми, прості українці, співатимемо йому хвалебну оду.