З початком зими багатьох українців турбує: «Як її пережити?». 50 відсотків пенсіонерів отримують подачку в 1,5 раза меншу від прожиткового мінімуму. Таких майже 5 мільйонів. Ще для 3 мільйонів громадян вона нижча за 5 тисяч гривень. Ці пенсіонери ледве виживають. Міжнародні організації стверджують, що за межею бідності в Україні  понад 50 відсотків наших співвітчизників. Майже 20 мільйонів!

Злидарів не цікавлять прес-конференції чи послання до народу, де ні слова про їх прісне існування. Горопахи втомилися від безкінечних маніпуляцій. Вони навіть не звертають увагу на те, що у грудні державний бюджет України ухвалений без програми уряду. В кошторисі були закладені 416 мільйонів на перепис населення. Але потім їх перепрофілювали на «підготовку» до нього.  Іншими словами кажучи, кошти кудись подінуться, а громадяни залишаться не порахованими. Тому вся статистика, яка стосується їхнього конкретного життя, є висмоктаною з пальця.
Офіційно кількість безробітних в Україні  – 10% від працездатних. У реальності справи ще гірші. Ростуть ціни, тарифи, закриваються підприємства, скорочується кількість робочих місць, знищується виробництво. Тисячі, колись самодостатніх людей, порпаються на смітниках і звалищах. Третій рік поспіль будується «країна мрій». Для кого?
У листопаді товари першої необхідності подорожчали на 11%. Хліб піднявся на 18%, цукор – на 30%, олія – на 55%.
У той же час відомства рапортують про небувалі результати. Намолочено історичний максимум ранніх зернових – 44,8 мільйона тонн. Небаченим обіцяє бути і збір пізніх. Зокрема, кукурудза дасть понад 40 мільйонів тонн. Пшениця встановила рекорд – 32,8 мільйона тонн. Неймовірним є урожай соняшнику – 17 мільйонів тонн.
З нього буде отримано понад 7 мільйонів тонн олії, що на 1,2 мільйона тонн більше, ніж минулого року.
За поточний маркетинговий період цукру вироблено понад 1,4 мільйона тонн. На 30 відсотків більше, ніж минулого, і тієї кількості, яку споживають українці. Перехідні запаси складають 421 тисячу тонн. Як так сталося: продукції виробляється більше, а вона дорожчає?
Самозвані «експерти» виправдовують бізнес. Мовляв, диспропорція пов’язана із кон’юнктурою в світі? Тому, керуючись вигодою, українські діловари наростили експорт. Якщо так, то, відповідно повинні збільшитися їхні прибутки,  з яких йдуть відрахування до бюджетів. І українці мають отримувати компенсацію.
Другою причиною називають здорожчання енергоносіїв. Тут теж є привід замислитися. Виробництво електроенергії в Україні за січень-листопад 2021 року становило 141,306 мільярда кВт-годин, що на 5,8% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.  Чому вона має рости в ціні?
Ще загадковіше з газом. Приватні компанії України в жовтні 2021 року видобули 442 мільйони кубометрів природного газу, що на 6% більше проти жовтня минулого року. Це –  рекорд! Решта –  доля держави.
В цілому його в нас добувають 18-20 мільярдів кубометрів на рік. Нинішній не виняток.  Вітчизняні потреби складають 30-32 мільярди кубометрів. Отже, на дві третини ми забезпечені власним. Його собівартість 1 гривня за кубометр. Звідки ж беруться астрономічні суми в платіжках?
Із вугіллям так: підприємства України в листопаді 2021 року видобули 2,49 мільйона тонн, що на 7% більше, ніж планувалося.
Яка ж користь від цих здобутків українцям! Особливо тим, яких позбавили субсидій. Адже земля і надра згідно зі статтею 13 Конституції є об’єктами права власності українського народу. А стаття 1 проголошує Україну соціальною державою. Це означає, що вона визнає людину найвищою цінністю. Тому зобов’язана надавати допомогу громадянам, які потрапили в скруту.