Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1451

Імперська Росія не полишає намірів підім’яти під себе Україну. Окупували Крим, розпалила вогонь війни на Донбасі. А зараз її війська стоять уздовж нашого кордону. І хоч США, Євросоюз, деякі інші держави попереджають Кремль про посилення санкцій, якщо ескалація триватиме й, не доведи Господи, розпочнеться відкрита збройна агресія, Владімір Путін не дуже зважає на це. Нахабно ведеться нарощення військової присутності біля нашого кордону.

 Правда, певні побоювання в російської верхівки, що терпець у світової спільноти увірветься, все ж є. Днями РФ розробила й оприлюднила проєкти договорів про власну безпеку зі США й НАТО. Найголовніші вимоги: заборонити Україні вступ до Північноатлантичного альянсу й розширення НАТО на схід, а саме — на всі колишні пострадянські республіки, що не входять до цього військово-політичного союзу. Сполучені Штати Америки та їхні союзники рішуче відхилили ці та інші пропозиції. Росія роздратована й погрожує вжити відповідних заходів. Отож напруженість триватиме, а ймовірність війни між Україною та РФ зросте.
 Наші партнери усвідомлюють таку загрозу й збільшують поставки сучасної зброї Українській армії. А ще акцент робиться на допомозі в боротьбі з комп’ютерною злочинністю, бо кібербезпека є важливою складовою всієї системи захисту держави. Зараз в Україні працюють американські й британські спеціалісти, які сприяють у забезпеченні захисту важливих об’єктів інфраструктури, банків, органів влади. Нещодавно відбулися перші в Україні кібернавчання. А на початку наступного року в нашій державі пройдуть міжнародні навчання з кібербезпеки. Це дуже важливо, бо російські хакери постійно намагаються нашкодити. Приміром, у 2015 році вони атакували енергосистему України й дистанційно захопили центр управління енергетичної компанії, відключаючи від мережі одну електростанцію за іншою. Як бачимо, не треба ракет і танків, щоб завдати відчутної шкоди. І завдали б, якби в нас не розгорнули активну боротьбу з хакерами. Так, тільки в листопаді цього року Служба безпеки України заблокувала 50 кібератак на українську владу!
 Які ще примітні події сталися в Україні за останній тиждень? Під головуванням Президента Володимира Зеленського й за участі інших керівників держави в Гуті Івано-Франківської області відбулася дводенна конференція послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави». Були презентовані нові принципи й підходи в зовнішній політиці. Україна також представила десять кроків для розблокування мирного процесу на Донбасі.
 Державу сколихнуло повідомлення про підозру експрезиденту Петру Порошенку в державній зраді. Йому інкримінується розірвання контракту на постачання вугілля з ПАР та організацію постачання вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу. Одні схвалюють таку ініціативу, другі говорять, що це політична розправа нинішньої влади, треті — це бажання відвернути увагу населення від проблем, зокрема, від провальної підготовки до опалювального сезону.
 Згадуючи про Петра Порошенка, який зараз перебуває за кордоном з візитом, варто сказати, що позавчора Антимонопольний комітет ухвалив рішення оштрафувати за порушення на 283 мільйони гривень групу компаній, пов’язаних з експрезидентом.
Боремося з корупцією чи замилюємо очі, панове владці?