Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1255

Ну ось, уже й Новоріччя, яке завжди супроводжується приємними клопотами. Однак сьогодні, здається, у нашому житті більше тривоги, ніж радості.

І в такому тривожному очікуванні, коли Російська Федерація постійно нарощує кількість своїх військових біля кордонів України, ми живемо вже кілька місяців поспіль. Північний сусід ніяк не може змиритися з нашим прагненням стати членом НАТО. Демонструючи міць своєї армії, він вимагає від США і НАТО так званих гарантій безпеки. Іншими словами, Північноантлантичний альянс повинен взяти зобов’язання не розширюватися на схід, у тому числі не приєднувати до себе Україну.
 Як повідомляють ЗМІ, 10 січня Росія та США будуть вести переговори щодо ситуації, яка склалася навколо України та контролю за ядерним озброєнням. А 12 січня відбудеться зустріч представників Росії та НАТО. Так вирішуватиметься наша доля. Говоритимуть про нас — без нас. Адже, хоч і принизливо це визнавати, але Україна в зовнішній політиці і досі є просто об’єктом, а не суб’єктом.
 І США, і Євросоюз нас підтримують, висловлюючи занепокоєння та обіцяючи санкції для Росії, якщо та наважиться на вторгнення на нашу землю. Зокрема, віцепрезидент США Камілла Гарріс сказала, що Росія не повинна зазіхати на суверенітет України і пообіцяла, що США застосує «небачені санкції».
 Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також повідомила про «санкції із величезними наслідками» на випадок подальшої агресії Росії щодо України.
В останній тиждень року, що минає, жіночу частину українського суспільства неабияк схвилювало повідомлення про те, що набув чинності Наказ Міністерства оборони, що значно розширив перелік професій, отримавши які, жінкам доведеться стати на військовий облік. Звісно, якщо вони придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та мають вік від 18 до 60 років. Разом з тим, на облік повинні стати і вагітні жінки та жінки, в яких є малолітні діти. Стати на облік необхідно протягом 2022 року. На того, хто цього не зробить, накладатиметься штраф.
Чим, власне, ще запам’ятається нам 2021-ий? Мабуть, стартом ринку землі, прийняттям закону про деолігархизацію, судовою реформою тощо… Та поки що про дієвість цих законів зарано вести мову.
 2021-ий став для нас, як і для всього світу, роком масової вакцинації проти коронавірусу. В нашій країні повністю вакциновано вже понад 40 відсотків населення.
Загалом, найбільшими досягненнями року, що минає, українці вважають перемогу боксера Олександра Усика, успіх параолімпійської збірної в Токіо та програму «Велике будівництво». Такі результати опитування, проведені нещодавно соціологічною групою «Рейтинг». Окрім того, майже 20 відсотків головними перемогами назвали розширення послуг додатку ДІЯ, вакцинацію від COVID-19 та вихід нашої футбольної збірної до чвертьфіналу Євро-2020.
А ось, на мою думку, дуже важливий показник — відчуття впевненості у майбутньому. Лише у
14 відсотків українців воно зміцніло, у третини — не змінилося. А ось у 53(!) відсотків віра в майбутнє стала меншою. І саме це особливо непокоїть. Відомо ж, людина живе надією. І надія помирає останньою.
 Тому в Новому році зичу всім віри. В майбутнє, яке, попри все, мусить бути кращим. У те, що все зможемо й переможемо.
 Нехай живе надія!