Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 598

Новорічно-різдвяні свята завершилися. І, можливо, вже незадовго ми згадуватимемо їх, як прекрасний період, коли ще могли дати волю своїм гастрономічним бажанням. Бо ж очікуваний кінець епохи бідності відкладається. Взамін готується запровадження продуктових карток. Українська економіка доведена до ручки, тому ідея продуктових карток, на думку команди Зе, стане порятунком їхнього рейтингу.

Ні, прихильникам нашого президента та його «95 Кварталу» хвилюватися не варто. У них все чудово. Роялті, тобто винагорода, яку отримують автори за використання їхнього твору, з телеканалу «Россия-1» за показ сьомого сезону «Сватів» капає постійно. Серіал про малоросів узагалі став у 2021 році найпопулярнішим в Росії. Тож вони перебиватися з хліба на воду точно не будуть. А ось людям з невеликими статками доведеться зіткнутися з продуктовою кризою. Через те, що не були вчасно закуплені за нормальними цінами газ і вугілля, тепер ще Росія всім викручує руки. Газ для бізнесу коштує стільки, що наші тепличні господарства, молокозаводи, м’ясокомбінати, навіть хлібозаводи не витримують цього тиску. Їм простіше зупинити виробництво. Лише кілька днів тому влада вирішила, що треба ввести хоча б на певний період пільгові ціни на газ. Але це вже не зупинить величезний стрибок цін на продовольство й інфляцію. Тож Зе-команда хоче видавати продуктові картки. Щоправда, лише тим, хто встановив у своєму телефоні «Дію». Ну, як от з «Вовиною тисячою». Проте ті, хто потребує підтримки, не мають просунутих смартфонів і «Дії», переважно це – люди літнього віку, малозабезпечені сім’ї.
Та ці ігри приховують прагнення підсадити на сервіс максимальну кількість людей, особливо пенсіонерів, щоб трохи згодом сказати: «Ви ж користуєтесь «Дією», бачите, як зручно? І голосувати будемо через неї, щоб не треба було на вибори ходити». Саме так і відкриється простір для фальсифікацій.
Не варто забувати, що російські хакери на минулому тижні «хакнули» ту саму «Дію», яку міністр цифрової трансформації М. Федоров називав надійно захищеним продуктом. Зламали й державні сайти Кабміну, МОЗ, Міненерго, Держказначейства, МЗС. На стартових сторінках урядових сайтів українською, російською та польською мовами з’явилося повідомлення, що особисті дані українців стали публічною інформацією. «…Бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі». Хакерська атака була проведена, щоб налякати, а ще – посварити нас із поляками, адже з 1 січня Польща почала головувати в Організації з безпеки та співробітництва в Європі. На жаль, з попередньої масштабної атаки, так званого вірусу Petra, в червні 2017 року, коли в нас лягли не лише урядові сайти, а й банки, аеропорт Харкова, сайт Чорнобильської АЕС, українська влада не зробила жодних висновків. Тож, якщо підемо на «електронні вибори», без сумніву, хакери «допоможуть».
Варто згадати, що 16 січня набули чинності нові норми мовного закону. Загальнодержавні та регіональні газети й журнали, які виходили російською, відтепер зобов’язані перейти на українську. Можливо, частина російськомовної аудиторії відпаде. Це буде певна втрата, але буде менше отрути, прокоментувала голова Інституту розвитку регіональної преси, медіаюристка Людмила Панкратова. Цікавий факт, що Тіні Кароль заборонили співати в Грузії російською. У фіналі грузинських «Танців з зірками» разом з відомим виконавцем Анрі Джохадзе вона виконала нову версію хіта «Красиво» англійською та грузинською. Як відомо, Грузія була у воєнних конфліктах із Росією, нині РФ утримує під своїм контролем Абхазію та Південну Осетію. Вочевидь, грузини швидше збагнули, що мова не просто засіб комунікації, а один з фундаментів і символів держави.