Справжньою сенсацією в Україні став фільм «Білорусь очима Євгена Шевченка», який зібрав майже 2 мільйони переглядів на двох інтернет-ресурсах. У ньому йдеться про здобутки найближчих сусідів, побратимів по вірі та кровних родичів. Прекрасні дороги, найсучасніший онкологічний центр в Європі, багатомільярдні проєкти, агромістечка просто вражають уяву. І ніхто там це не іменує «великим будівницт­вом»!

За візит до Олександра Лукашенка народного депутата Євгена Шевченка виключили із фракції «Слуга народу». Хоча, що тут крамольного? Два роки тому правицю Президенту Білорусі тиснув Володимир Зеленський. І коментував: «Між нами немає меж, тому що наші люди дружні, ментально близькі, однакові».
Співробітництво з цією республікою дійсно має гарні перспективи. Тільки транзит обіцяє мільярди доларів щорічно. Крім того, 55-кілометровий канал Огінського між Дніпром та Німаном допоміг би з’єднати Чорне і Балтійське моря. До Другої світової війни він був судноплавним. Однак нині потребує реконструкції. Цей геополітичний козир міг би принести шалені дивіденди, оскільки пов’язує Північну Європу з Близьким Сходом.
Вільна торгівля з Білоруссю має й інші вигоди. Ми імпортуємо звідти електроенергію, пальне, добрива, техніку, продукти, ласощі для дітей без ГМО та пальмової олії. На жаль, у економічні стосунки втрутилася політика. Через неї товарообіг і обсяг перевезень між двома державами скоротилися.
Фільм Євгена Шевченка зібрав десятки тисяч «так», і жодного «ні»!
Але питання з ким нам дружити, а з ким ворогувати, вирішує Президент.
У той час, коли українці дивилися фільм, відбулася інша подія – перемовини Володимира Зеленського з Таїбом Ердоганом. Кілька років тому фронтмен «95-го кварталу» обзивав Президента Туреччини, голову ісламістської «Партії справедливості та розвитку», реставратора Османської імперії «вусатим тараканом». Тепер у Києві сталася сатисфакція.
Туреччина – суперник України за лідерство у Балто-Чорноморському регіоні. На цю роль також претендує Польща. Підписання угоди про зону вільної торгівлі з південним сусідом фактично означає визнання його пріоритету.
З історії Туреччина відома більшості українців через війни з нею козаків. А тепер – завдяки люля-кебаб, шаурмі та юшці чорба із сочевиці. Ще османи якимось чином виграють тендери на «велике будівництво». До списку приєдналися безпілотники. Що не дивно. Власник компанії, яка їх виготовляє, Сельджук Байрактар – зять Таїба Ердогана.
В Україні дрони рекламують, як панацею у боротьбі з агресором. Це не відповідає дійсності. Такі апарати безпорадні перед потужною системою ППО. В Туреччині їх використовує жандармерія проти масових заворушень і курдських повстанців.
У нас османів подають, як союзників у протистоянні з Росією, що теж є вигадкою. Для своєї армії вони закупили там комплекси С-400. А також в піку Україні разом із «Газпромом» побудували «Турецький потік».
Чимало експертів негативно ставляться до підписання зони вільної торгівлі з Туреччиною. Вони звертають увагу на кілька моментів: по-перше, османи купують енергоносії дешевше, ніж українці, по-друге, там існує серйозна підтримка держави своїх виробників, а по-третє, зараз їхня ліра, знецінилася, і отже, турецькі товари стали конкурентнішими, що може добити нашу промисловість, яка і так ледве на ладан дихає.