Впродовж 8 - 12 травня 2023 року в рамках Тижня відкритого урядування лідери думок та активні учасники відкритого урядування з усіх країн світу обмінюються ідеями, обговорюють рішення з активного залучення громадян в багаторівневих процесах прийняття рішень в спільних пошуках кращих відповідей на виклики та кризові ситуації сьогодення, через які проходить наше суспільство. Участь у заходах взяли і представники громад-членів Асоціації міст України в Хмельницькій області. 

Органи місцевого самоврядування України є справжніми лідерами у впровадженні принципів відкритого урядування в рамках Платформи діалогу місцевого та центрального рівнів влади з відкритого урядування в Україні. Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи (Конгрес) та Асоціація міст України (АМУ) спільно організовують марафон гарних практик органів місцевого самоврядування із сприяння участі молоді за-для сталого відновлення, а також покращеного залучення громадян через впровадження недискримінаційних практик на місцевому рівні та сприяння створенню громадських просторів.

Учасники — представники державних органів влади, Ради Європи, Асоціації міст України, органів місцевого самоврядування.

«Метою марафону є поширення прикладів інноваційних підходів, успіхів і досягнень українських громад під час війни в сфері відкритого урядування шляхом впровадження інклюзивних ініціатив, що підсилюють стійкість громад. Завдяки обміну досвідом представники органів місцевого самоврядування покращать свої навички та знання з розробки інклюзивних та інноваційних політик та практик в сфері відкритого урядування», - пояснили у Хмельницькому регіональному відділенні АМУ.

У рамках заходу відбулась церемонія нагородження переможців конкурсу кращих практик з відкритого врядування на місцевому рівні в Україні. На конкурс було подано понад 200 заявок від громад, у тому числі з територій проведення бойових дій.

«Відзнаки, за підписами Матьє Морі, Генерального Секретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи та Віталія Кличко, Голови Асоціації міст України, отримали громади, які продемонстрували успішні приклади незламності та стійкості у надзвичайно важкі часи, власними зусиллями впроваджуючи інноваційні та стійкі підходи до відкритого урядування в Україні в умовах війни», - зазначили в АМУ. 

Цьогоріч визначено 9 переможців у 3 номінаціях і 1 Гран-прі. Зокрема, у номінації «Згуртованість» було відзначено Хмельницьку міську раду. Нагороду муніципалітет отримав за проєкт «Волонтерська пошта», який стартував у громаді фактично 25 лютого 2022 року. 

Благодійний фонд «Волонтери Поділля» зайнявся організацією закупівлі і передачі на фронт засобів захисту, гігієни, спецодягу та інших потрібних нашим захисникам речей.

«Волонтерська пошта робить доставку в ті населені пункти Сходу та Півдня України, де через бойові дії не працюють відділення Укрпошти чи Нової Пошти. Благодійний фонд «Волонтери Поділля» об’єднує десятки волонтерів. До напрямку Волонтерської пошти залучено понад 50 осіб. Кількість залучених постійно варіюється. На пошті трудяться ті, хто приймає посилки та перевіряє їх, ті, хто їх формує та сортує, а ще займається логістикою по всій лінії фронту. Також функціонують екіпажі водіїв, які почергово виїжджають на Схід. Є ще й ті, котрі забирають посилки та інші гуманітарні вантажі з-за кордону», - розповіли про проект у міськраді. 

Близько 15 волонтерів є депутатами Хмельницької міської ради, обласної та районної рад, що забезпечує сталу комунікацію з органами влади і забезпечує різнобічну підтримку проєкту від ОМС.

Географія доставок Волонтерської пошти стрімко розширюється. Кожен виїзд – це 3000-5000 км, тому довжина пройдених шляхів сягає 200 000 кілометрів! Кожна поїздка – це кілька тон вантажу. Загальна кількість посилок, переданих як цивільним, так і військовим частинам, сягає кількох десятків тисяч. Крім цього, волонтери забезпечили наявність близько 100 автівок, які допомагають виконувати бойові завдання у найгарячіших точках нашої держави.

Нагороду отримував Анатолій Панчук - один із керівників БФ «Волонтери Поділля», завідувач відділу з питань запобігання та виявлення корупції Хмельницької міської ради.

Славутська громада також взяла участь у марафоні з нагоди тижня відкритого урядування: «Розширення можливостей місцевих громад через залучення громадян до процесу відновлення». Громаду представляв міський голова Василь Сидор.

Під час панелі, присвяченій питанню участі молодих людей у роботі органу місцевого самоврядування, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан позитивно оцінив досвід Славути в залучені молоді до управління громадою, зокрема організацію Дня молодіжного самоврядування.

Міський голова Василь Сидор у своєму виступі акцентував на важливості залучення молоді до усіх процесів, які відбуваються у громаді: “Саме в молодих людях вбачаю ту рушійну силу, яка може реалізовувати цікаві проєкти та ще й навчати дорослих бути корисними своїй громаді”.