Поруч із закордонною, переважно, грецькою, уже є і наша, закарпатська. І її щодня привозитимуть дедалі більше, до того ж ціни на цю ягоду вже пішли вниз.

Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк стверджує, що в сезон полуниці цю ягоду варто їсти майже усім. За її словами, полуниця – джерело вітамінів (A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B 12, фолієвої кислоти, холіну) і мікроелементів (кальцію, заліза, магнію, фосфору, калію, натрію, цинку, міді, марганцю, селену), що конче потрібні кожному організму.
«Полуниця чинить позитивний вплив на серце, захищає його завдяки великій кількості антиоксидантів та поліфенолів. Вона містить антоціани, які захищають внутрішню оболонку судин та регулюють артеріальний тиск», – каже Ванда Леванюк.
Цю ягоду, говорить лікарка, можна їсти і людям з діабетом II типу, але не більше 60 г на день, бо вона допомагає підтримувати рівень цукру у крові. Полуниця має низький глікемічний індекс (це швидкість, з якою вуглеводи засвоюються організмом та підвищують рівень цукру в крові), тому споживання її не дає стрибків цукру.
Елагова кислота, яка є в складі полуниці, уповільнює вироблення ракових клітин і допомагає організму знищити певні типи канцерогенів. Полуниця містить кверцетин, який разом з регулярними фізичними вправами може зменшити утворення атеросклеротичних бляшок. Вітамін С, яким багата ягода, відіграє важливу роль у профілактиці запалення та полегшує симптоми артриту та подагри. Ця ягода допомагає боротися з холестерином завдяки пектину, який знижує рівень ЛПНЩ (поганий холестерин).
Полуниця на 88% складається з води, є низькокалорійним продуктом (у 100 г – 34 ккал), тож її можуть споживати люди, які хочуть схуднути. Антоціани збільшують вироблення організмом гормону адипонектину, який стимулює метаболізм і пригнічує апетит.
Ягода поліпшує стан шкіри, тому використовують для масок обличчя. Вона усуває мертві клітини, звужує пори, зменшує гіперпігментацію та темні плями, покращує колір шкіри, тонус, захищає від ультрафіолетових променів.
Дослідження показали: якщо вагітна жінка вживає полуницю під час вагітності, ризик розвитку алергії на неї у дитини мінімальний. Ласувати цією ягодою дієтологиня радить і чоловікам, бо вона покращує кровообіг, збільшує кількість сперматозоїдів.
Однак, людям, які мають виразки, гастрити, можна з’їсти не більше 8 полуниць на день і не на голодний шлунок.
Полуниця може сповільнити згортання крові, тому краще уникати її перед плановою операцією. А загалом відмовитися від цієї ягоди мають лише ті, у кого на неї алергія. Алергія на полуницю може з’явитися, якщо в дитячому віці продукт не був включений в раціон.

Смакота з полуниці від сусідів.