Африканська чума свиней знову завдала удару по тваринництву області. Цього разу втрати величезні. Найбільш небезпечна хвороба свиней уразила репродуктивну ферму з вирощування поросят ТОВ «Подільський бекон» у с. Воронківці Старокостянтинівського району.

Не буду зосереджуватись на епізоотичній складовій та перебігу хвороби свиней, тому що про цей аспект написано багато статей у газетах, роздано пам’яток, а розповім те, що бачив очима простої людини. Понад 1000 свиноматок із відмінним племінним статусом, віком 2,5-3 роки утримувались у сучасних, новозбудованих приміщеннях. Саме утримувались, тому що після 13 листопада 2016 року шлях для них один – умертвіння та спалювання.
Відчиняю двері у родильне відділення на 8 свиноматок – порядок, далі, за дверима у групових клітках поросята. В інших трьох приміщеннях картина протилежна. Серед п’яти свиноматок вагою по 250-           300 кг одна мертва, через декілька кліток знову така ж картина. Проходжу в родильне відділення, а там, в одній з кліток, голодні поросята своїми маленькими п’ятачками марно вишукують молоко у своєї холодної матері. Їхні крики довго стоять у вухах. Що найбільш болючіше – не знайдено досі ліків та вакцин проти африканської чуми (АЧС), а звідси і наше безсилля допомогти хворим свиноматкам та голодним поросятам, які неминуче загинуть.
Подалі за приміщенням великий та глибокий рів і багаття, в якому згоряють туші мертвих тварин. Там же з часом будуть захоронені всі свиноматки з усім приплодом.
Після розтину двох трупів свиней 13 листопада, під час якого я з колегами ветеринарної медицини запідозрив, а за добу Київський інститут зробив висновок про ураження африканською чумою свиней, на 18 листопада загинуло вже понад 80 голів. Ось така невтішна динаміка хвороби.
Причиною захворювання стала наша людська недбалість до правил захисту. Захворіло порося – навіщо звертатись до фахівця ветеринарної медицини, загинуло – соромно признатися сусіду, щоб був обережний, тихенько вивезу в лісосмугу. А там безпритульні собаки, коти та птахи роздеруть труп та ймовірний збудник рознесуть по домівках до здорових свиней. На незагороджену територію ферми бродячі собаки та коти мають вільний доступ для заносу будь-якої інфекції, в тому числі і африканської чуми свиней. Ловіть вітра в полі.
Для запобігання занесення збудника АЧС потрібно: перевести на закритий режим роботи всі тваринницькі ферми, проводити заходи боротьби з бродячими собаками та котами, не купувати тварин у невстановлених місцях та без супровідних ветеринарних документів, не забивати хворих тварин без обстеження ветеринарного спеціаліста.
Про всі випадки захворювання та падежу свиней обов’язково інформуйте ветеринарну службу.