День української мови і писемності, 9 листопада, працівники Хмельницької дирекції УД ППЗ «Укрпошта» відзначили дружним написанням диктанту національної єдності.

На пропозицію керівника т. в. о. директора Хмельницької дирекції Олега Хавронюка приєднатися до всеукраїнської ініціативи відгукнулися 26 працівників — начальників різних підрозділів підприємства.
«Оскільки робочий графік дуже насичений, — розповів Олег Володимирович, — то ми вирішили провести цю знакову акцію за півгодини до кінця робочого дня. Мета — не лише солідаризуватися зі свідомими громадянами усієї України у популяризації свята державної ваги, пропагуванні в нашому колективі, а це — понад три тисячі працюючих — шанобливого ставлення до рідної мови, а й добра нагода проаналізувати рівень грамотності людей, спонукати їх до самовдосконалення, фахового зростання. Адже в роботі щодня усім — і листоношам, і операторам, й керівникам різних ланок доводиться оформлювати документацію, писати ділові листи. Досвід показав, що багатьом ще є над чим працювати, покращувати свої вміння та навички. Це не єдиний іспит на професійність, ми постійно проводимо тестування, навчання, підвищуємо кваліфікацію персоналу.
Зрештою, написання диктанту отак, лікоть до ліктя, — це ще один привід згуртуватися, та й просто приємно поспілкуватися, обмінюючись враженнями».
Отож у визначений час члени колективу дружно зібралися в кабінеті очільника. Хвилювання, піднесений настрій. Олег Володимирович ще раз привітав усіх зі святом рідної мови і єднання. Нагадав мету і завдання. Наголосив: переможців, які продемонструють високий рівень грамотності, буде заохочено й грошовими винагородами. Пояснив: текст диктанту обирав, керуючись власним досвідом. Адже на керівних посадах, зокрема, в апараті обласної ради, за традицією, не раз доводилося писати подібні диктанти. Сам текст, до речі, дуже гарний — опис степу, південного узбережжя України за фрагментом з роману Олеся Гончара «Тронка».
Після диктанту, проведеного Олегом Хавронюком за всіма правилами шкільної науки, учасники отримали можливість самостійно перевірити свої роботи під диктовку начальника і — на чесність — виставити, кожен собі, оцінки. Керівник пообіцяв наступного ж дня оголосити найкращих знавців мови.
«Хвилювання перед диктантом було, бо ж не кожного дня нас перевіряють на грамотність. Та насамперед цікаво випробувати свої сили, довести чи, точніше, підтвердити собі власну освіченість, — ділиться враженнями Ольга Тукало, начальник відділу продажу послуг. — Та й взагалі, це просто цікаво — зібратися колективом, згадати, що є свято — день рідної мови, відчути задоволення, що ми спільно його відзначили. І своїм результатом я насправді задоволена. Вважаю, й надалі такі колективні заходи бажано проводити».
«Природно, спершу трохи хвилювалася, але водночас був й інтерес, як усі ми справимося з таким завданням, — розповідає Людмила Овчарук, начальник відділу обліку, підготовки, аналізу та руху кадрів підприємства. — Для мене це був позитивний досвід. Вийшла з відчуттям задоволення, навіть гордості: недаремно таки навчалася в школі. У мене з української і російської мови були п’ятірки. Звісно ж, у Москві в університеті навчалася російською, проте, я — українка, мову і культуру свою люблю і пишаюся приналежністю до неї. А ще я люблю читати. Треба визнати, і колеги, коли ми обмінювалися враженнями, це підтвердили: отакі спільні заходи впливають на самооцінку, можливо, підказують кожному, куди рухатися у саморозвитку. Та й відчуття співдружності міцніє: ми ж усі, плече до плеча, в одній упряжці. Ми — команда, відповідаємо один за одного і за спільну роботу.