Днями у головному управлінні Національної поліції в Хмельницькій області пройшов брифінг щодо реалізації заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав хмельничан та на безоплатну правову допомогу.

Заступник начальника слідчого управління Сергій Кушнір розповів про нові  правила затримання і права громадян, які передбачені оновленим Кримінально-процесуальнім кодексом України. «Затриману особу працівники правоохоронних органів одразу повинні повідомити про її права, а також відзвітувати про затримання до центру надання безоплатної вторинної допомоги. Навіть коли людина не бажає користуватися послугами адвоката, то ця відмова повинна бути зафіксована адвокатом центру вторинної допомоги. В новому кримінально-процесуальному кодексі питання щодо затримання осіб чітко прописані», — зазначив Сергій Кушнір.
Директор Центру з надання безоплатної вторинної допомоги Наталія Стьопіна розповіла, що поліція Хмельниччини безумовно дотримується нових норм, передбачених законодавством, жодного разу їх не порушувала.  «Після затримання, працівник поліції телефонує до нас та повідомляє прізвище затриманого, контактні дані, час та причину затримання, — розповідає пані Стьопіна. — Отримавши таку інформацію, ми зв’язуємося з адвокатом та передаємо всі дані. На пошук правозахисника можна витратити не більш ніж одну годину. Варто зазначити, що приблизно 10-15 відсотків затриманих відмовляються від безоплатного адвоката, бо співпрацюють із власним. Проте така відмова офіційно оформлюється при зустрічі з підозрюваним, щоб пересвідчитися, чи на нього не був вчинений тиск з боку правоохоронців. Ми завжди проводимо поіменну звірку затриманих як з поліцією, так і з СБУ. Ще жодного разу розбіжностей не виникало — тобто не було такого, що громадянина затримали, а нас не повідомили».
На Хмельниччині працює чотири центри надання правової допомоги, а також шістнадцять бюро, які надають консультації громадянам, у тому числі мешканцям сіл. Центр надання вторинної безоплатної правової допомоги уклав контракти з 93 адвокатами, які допомагають затриманим громадянам.