За підтримки освітянського колективу встановлено меморіальну дошку на фасаді будинку ліцею.

Викладачі, співробітники, учні Ярмолинецького професійного ліцею, численні містяни й гості вшанували світлу пам’ять колишнього працівника ліцею Петра Леонідовича Бойка та випускників цього навчального закладу Сергія Хоптяра і Володимира Швеця, які героїчно поклали своє життя на сході України, захищаючи рідну землю.

У церемонії відкриття пам’ятного знака взяли участь, окрім учнівського та педагогічного колективу ліцею, депутати обласної ради І. Кирилюк, А. Шутяк, представники органів влади і місцевого самоврядування селища і району, військові побратими, рідні та близькі.
Захід розпочався хвилюючими рядками поезії «Жінко, чого ви плачете?», яку продекламувала учениця групи № 33 Тетяна Тюпишева. Очі присутніх наповнилися слізьми.
«Любити Вітчизну, любити завжди...» — таким принципом керувався Петро Бойко, коли, без довгих роздумів, маючи за плечима строкову службу десантника і досвід бойових дій, у серпні 2014 року добровольцем прийшов до військкомату. Був командиром відділення розвідки, аж поки у січні 2015 року снайперська куля не обірвала його життя поблизу села Нікішине. За особливу мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, 23 травня 2015 року Петра Бойка нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
Воєн без смертей не буває. Проте кожна мати, відправляючи свого сина в «гарячі точки», сподівається, що обов’язково повернеться додому живим та неушкодженим. Але страшні й безжалісні звістки постукали не в одну оселю на Ярмолинеччині, за лічені хвилини облетівши увесь район. Так, у серпні минулого року в обідню пору україн-
ські позиції біля селища Зайцеве Донецької області зазнали раптового короткочасного обстрілу з боку терористів. У цей час Сергій Хоптяр прямував із товаришем на пост і не встиг сховатися в укриття. Внаслідок вибуху гранати хлопець отримав численні осколкові поранення, несумісні із життям. Родом Сергій із села Соколівка. Свого часу навчався в Ярмолинецькому професійному ліцеї, де здобув фах слюсаря з ремонту автомобілів. Згодом пішов на військову службу контрактником. Брав участь в АТО, а 25 листопада 2016 року Сергія Хоптяра нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).
Загибель 24-річного Володимира Швеця так само боляче вразила всіх жителів Підлісного Олексинця, що на Городоччині. Земляки його знали як доброго, спокійного та скромного хлопця. Він також навчався в Ярмолинецькому професійному ліцеї на електрогазозварника, слюсаря з ремонту автомобілів. Володимир мріяв придбати будинок, одружитися, допомагати матері та сестрам, але доля розпорядилася інакше. У січні 2016 року він підписав трирічний контракт на військову службу, пройшов підготовку на Львівщині, а невдовзі потрапив у зону АТО. Володимир Швець загинув у ніч із 3 на 4 серпня 2017 року...
Багато теплих слів було сказано про полеглих воїнів при відкритті меморіальної дошки. Зокрема, Олег Семенович Сидорчук, викладач, колишній класний керівник Сергія Хоптяра, наголосив, що імена героїв уже навіки вписані до Небесного Легіону захисників нашої рідної землі. Проте ціна, яку ми платимо сьогодні за свободу і незалежність, дуже велика й нестерпно важка.
Із душевним щемом і водночас словами подяки звернулася до присутніх вчителька Підлісноолексинецької загальноосвітньої школи Галина Горецька, яка була класним керівником Володимира Швеця: «Я вдячна працівникам ліцею за те, що вони першими встановили пам’ятну дошку... Так зворушливо чути «Володимир Сергійович» про хлопчину, який залишився в моїй пам’яті Володею. Школа гордиться своїм випускником, своїм Героєм!»
Також вшановував полеглих бійців місцевий аматорський хор «Журавка» під керівництвом Ірини Бойко, Катерина Квасюк виконала пісню «А мати жде». Учениця групи № 13 Сніжана Кравцова прочитала поезію «Воїни-герої» Галини Шматлай, присвячену Петру Бойку,  Сергію Хоптяру, Володимиру Швецю.
Хвилиною мовчання всі присутні вшанували світлу пам’ять полеглих воїнів АТО та героїв Небесної Сотні, поклали квіти й лампадки до відкритого меморіалу.