Осінь –  гаряча пора для українських прикордонників, адже саме у цей час активізуються контрабандисти. Вони поспішають виконати побільше чорної «роботи» до  першого снігу, аби легше  приховувати свої сліди. Саме з початком активної фази «контрабандистських жнив» курсанти  Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, під керівництвом ректора академії генерал-майора Олега Шинкарука, вирушили на практичне стажування, щоб  посилити охорону державного кордону.

«Подільські вісті» також побували там і дізналися, як несуть службу майбутні офіцери. Отож курсантський резерв вирушив на декілька важливих ділянок.    
– Під час виконання обов’язків курсанти повинні посилити цілісність, безпеку і ефективність охорони державного кордону  та набути практичних навичок у складі функціонування прикордонних нарядів, – каже ректор  Олег Шинкарук.
–  Підкріпленню на кордоні дуже раді, адже це не тільки допомога, але й бойова підготовка молоді.
–  На кордоні курсанти проходять серйозний вишкіл і підготовку, що дає їм змогу сформуватися як майбутнім офіцерам, – розповідає перший заступник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби Руслан Краснопортко. – Така практика дала позитивні результати, про що свідчить стабільна обстановка тут.
Залучення майбутніх офіцерів  як резерву далеко не нова практика.
–  Курсанти проявляють себе досить активно. Вже є епізоди із затриманням груп і посібників нелегальної міграції та перекриття каналів постачання тютюнових виробів, – констатує  Олег Шинкарук.
По дорозі до розташування курсантів ми завітали до відділу прикордонної служби, де нам продемонстрували нещодавній «улов». Контрабандисти вдаються до неабиякої винахідливості. Як доказ,  показують саморобний планер, який самотужки сконструювали «народні умільці», аби переправляти через кордон сигарети. Машина здатна перевозити до сотні кілограмів вантажу, плюс вага пілота. Та диво-техніка недовго мігрувала туди-сюди. Завдяки оперативним і злагодженим діям прикордонників, вдалося затримати і пілота-контрабандиста, і організатора нелегального повітряного кояридору. Контрабанда приносить ділкам шалені прибутки, тож недарма серед цього люду трапляються такі відчайдухи-винахідники.
Ось ми нарешті прибули до місця дислокації курсантів академії. Звідсіля лише кілька кілометрів до території Румунії. Місцина на цій ділянці кордону надзвичайно живописна і причаровує мальовничістю гір і лісів, одягнутих в осінні шати. Та ці локації приваблюють не лише любителів природних пейзажів, а й  порушників, які уміло адаптувалися до чарівних, хоча і доволі складних географічних ландшафтів. Саме ця ділянка користується популярністю у  любителів легкої наживи.
На місці розташування курсантів створені всі необхідні умови. Хоча  вони  польові, та усе продумано чітко і дуже практично. Живуть хлопці у наметах, які обігріваються «буржуйками», окремо облаштована їдальня і польова кухня. Майбутні офіцери-прикордонники дуже раді взяти участь у патрулюванні кордону, адже теорія теорією, а практичний досвід – це неоціненний скарб. Поки що курсанти ретельно вивчають особливості ділянки кордону, яку будуть охороняти.
Курсант-кінолог Сергій Пономаренко прибув на кордон разом із вірним помічником  –  вівчаркою Бланкою. Сергій каже, що з дитинства любив тварин і мріяв стати прикордонником. Саме на цій службі зміг поєднати дві свої найбільші пристрасті у житті:  «Працювати разом із собакою доволі непросто,  бо  несеш відповідальність не стільки за себе, скільки за чотирилапого товариша. Потрібно дуже уважно стежити за поведінкою і реакцією собаки...»
Курсант Олег Науменко клопочеться біля польової кухні: «Харчуємося ми не гірше, ніж в академії, жодних нарікань немає. На вечерю готую гречану кашу з м’ясом і чай».
Хлопці, які прибули на кордон, родом з різних куточків України: Сумщини, Івано-Франківщини, Хмельниччини. Та всіх їх об’єднує бажання стояти на чатах миру і спокою Батьківщини.
Офіцери дуже позитивно відгукуються про перші практичні кроки молоді.
– Залучення курсантів дозволить надійно захистити державний кордон, підвищить ефективність боротьби з порушниками, – вважає Сергій Мазур, заступник начальника штабу Чернівецького загону Державної прикордонної служби.
Скільки саме курсанти будуть охороняти периметри України, не уточняється, все залежить від оперативної обстановки. Та юнаків не  хвилює, скільки часу вони тут служимуть, адже для них це дуже важливий практичний досвід, якому не навчають у жодному підручнику, а тільки тут, серед гір та лісів мальовничих Карпат.