Шістьох лебедів (три лебеді та три лебідки) Державному історико-культурному заповіднику “Самчики” подарував міський еколого-натуралістичний центр, що в Кам’янці-Подільському.

«Ми дуже зраділи такому подарункові, гадали, що лебеді стануть своєрідною окрасою заповідника. Планували їх випустити на Случ, що протікає неподалік. Саме взялися облаштовувати будиночки, щоб птахам було затишніше зимувати. Поки ж оселили їх на території маєтку, в загоні. Одну пару ми відділили від інших, бо лебедя інші самці недолюблювали, час від часу били крильми. Пару випустили плавити у фонтані. Вони себе чудово почували. У суботу саме були екскурсії, відвідувачі з задоволенням фотографувалися на фоні красенів-птахів. А вже під вечір десь між 18-19-ю, виявили, що птахи мертві…», - розповідає директор Державного історико-культурного заповідника “Самчики” Богдан Пажимський.
За словами пана Пажимського, приблизно у той час, переказують у селі люди, бачили на території маєтку підлітків. «Нелюди, інакше і не скажеш. Лебідці скрутили шию. Лебідь, як ми зрозуміли, просто не витримав, помер своєю смертю, обвивши лебідку своїм тілом… Птахи були майже ручними, не боялися людей, адже в натуралістичному центрі, де вони жили до цього, вони також мешкали в будиночках, не літали. Вони не очікували такої підступної смерті від людей…»
Наразі про факт загибелі лебедів директор повідомив правоохоронні органи.