На Хмельниччині 25 підприємств виробляють органічну продукцію

Цю інформацію озвучив директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Олег Омелянюк під час відеоконференції на тему: «Про розвиток органічного землеробства». Як повідомляють в обласній адміністрації, до участі у заході долучилися також представники об’єднаних територіальних громад, районних державних адміністрацій та підприємств, які мають зацікавленість у подібній діяльності.

Основний принцип органічного виробництва – повна відмова від хімічних засобів захисту рослин, включаючи гербіциди, мінеральні добрива, генномодифікованих продукти, синтетичні стимулятори росту, інокулянти. Крім того, органічне землеробство передбачає відмову від застосування полицевих плугів, тобто перевороту верхнього шару ґрунту і підтримує принципи сівозміни та масове використання сидератів. Органічне виробництво має великий потенціал, а світові тренди розвитку сільського господарства підтверджують, що майбутнє саме за біотехнологіями.

За словами директора Департаменту, на сьогоднішній день у Хмельницькій області зареєстровано 25 підприємств, які мають право виробляти органічну продукцію. Напрям діяльності сертифікованих виробників – різноманітний. Від вирощування плодово-ягідної продукції та горіхів, до збору дикоросів, виробництва зерна, меду, яєць, тощо.

На Хмельниччині один з найбільших обсягів сертифікованих земель, передбачених саме для виробництва органічної продукції – понад 12 тис га, а кількість виробленої органічної продукції у 2019 році була найбільшою в Україні.

Не зважаючи на складнощі, фінансового та організаційного характеру в основному, все більше господарств малого і середнього бізнесу пересвідчуються в ефективності органічного виробництва, напрямків такого бізнесу багато, а попит на ці види продукції на споживчому ринку досить великий.

Єдина порада для ведення успішної сільськогосподарської справи – згуртованість зусиль. Кооперація, створення кластерів, дозволяють формувати великі партії товару, адже чим більша партія товарів — тим легше її реалізувати.

Олег Омелянюк зазначив, що Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації відкритий до ініціатив, до обговорення програми підтримки органічного виробництва в краї.