В Національній академії Держприкордонслужби України визнають, що минулий рік видався достатньо складним для навчального закладу, але освітня та наукова діяльність не припинялися.

Керівництво НАДПСУ підсумовуючи результати роботи за 2020 рік та визначаючи основні завдання на наступний рік зазначило, що вірусна пандемія, змусила переглянути окремі підходи до навчання майбутніх офіцерів-прикордонників, та попри все Виш підвищує якість освітньої діяльності.

До запровадження загальнодержавного карантину, в академії не було досвіду проведення занять на дистанційній формі навчання, але персонал академії швидко адаптувався до новітніх технологій та до проведення дистанційних атестацій здобувачів вищої освіти.  

З-поміж основних досягнень у виконанні завдань з наукової діяльності впродовж 2020 року на замовлення Адміністрації відомства виконано 16 наукових праць, захищено 8 докторських та 8 кандидатських дисертацій, в on-line режимі проведено дві всеукраїнські науково-практичні конференції, забезпечено активну участь науково-педагогічного складу у спеціалізованих конкурсах та конференціях. За таку роботу шестеро науково-педагогічних працівників нагороджені почесними грамотами та орденом «Науковець року 2020». У минулому році проводилась робота щодо забезпечення належного стану  правопорядку та дисципліни серед перемінного складу, патріотичного виховання курсантів, забезпечення соціальних гарантій здобувачів освіти, які є сиротами, та батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків, велась робота з сім’ями загиблих військовослужбовців. Значну кількість завдань у 2020 році реалізовано у напрямку матеріального та технічного забезпечення Національної академії: нарощено інженерну інфраструктуру польового центру та обладнано 8 ділянок навчального кордону по аналогії з державами, сусідами України; вживалися заходи щодо підвищення енергоощадження, утеплення гуртожитків, виконано великий обсяг ремонтних робіт на об’єктах академії; продовжувалася робота з поліпшення якості харчування персоналу.

Зрозуміло, що серед основних завдань на двадцять перший рік головна увага приділятиметься забезпеченню якісного освітнього процесу в умовах запобігання поширенню коронавірусної інфекції, частина особового складу академії має взяти участь у параді військ з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Також заплановано проведення акредитації освітньо-професійних та освітньо-наукових програм, відкриття на території академії Скверу пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, буде нарощуватись навчально-матеріальна база, та буде проводитись енергомодернізація найбільш енерговитратних об’єктів.