На Хмельниччину завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто

Сьогодні з офіційним візитом на Хмельниччину завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, разом із ним до нашого прибув також і радник посольства Угорщини з питань культури і освіти Тамаш Віціан та голова регіональної спілки угорців ім. Св. Іштвана Атілла Сікора.

Зустрічав іноземну делегацію заступник голови адміністрації Володимир Білик. До спілкування із гостями з-за кордону долучилася директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інна Михайлова та представники Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА.

Мета цієї зустрічі - ознайомлення зі здобутками області та обговорення більш тісного співробітництва між Угорщиною та Хмельниччиною.

Висловлюючи слова вітання, Володимир Білик відмітив, що для Хмельниччини велика честь приймати сьогодні таких поважних гостей, оскільки Угорщина є одним із провідних зовнішньоекономічних партнерів нашої області. Посадовець розповів, що пріоритетними галузями економіки області є сільське господарство, харчова промисловість, електроенергетика, машинобудування, виробництво будівельних матеріалів та інші. Також Хмельниччина займає лідируючі позиції в аграрному секторі держави. Крім того, на території області утворено 2 індустріальних парки: “Хмельницький” – 91 га і “Славута” – 50 га, є в наявності вільні земельні ділянки та інші об’єкти, які можуть бути запропоновані для створення підприємств. Тож, додав Володимир Якимович, Хмельниччина надзвичайно зацікавлена в розширенні співробітництва в різних сферах економічної, соціальної і культурної діяльності.

Варто відмітити, що у 2020 році обсяг товарообігу з Угорщиною становив близько 6,0 млн дол. США, у тому числі експорт товарів – біля 1,9 млн дол., імпорт близько 4,1  млн дол.

В свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто зазначив, що на сьогоднішній день охорона здоров’я та медична допомога є головними пріоритетами як для України, так і для Угорщини. Тому, додав пан Посол, якщо в області існують певні проекти щодо модернізації лікувальних закладів, то Угорщина готова сприяння або допомогти у реалізації таких проектів на Хмельниччині.

Запропонували свою допомогу іноземці і у вирішені питання з очисткою води та переробкою відходів. “В сфері очисних споруд у нас є надзвичайно багато досвіду і компанії  – кластери готові співпрацювати з Хмельниччиною у вирішені цього питання. Я думаю, що це досить практична пропозиція, оскільки очистка води буде завжди актуальною проблемою для муніципальних територій”, – сказав Іштван Ійдярто.

Серед іншого присутні обговорили питання співпраці у транспортній сфері.