Дискусійний «Круглий стіл» з представниками будівельного бізнесу провели у міській раді

У Волочиську відбулося  засідання Робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення на території громади.

На запрошення голови Робочої групи в засіданні взяли участь  будівельники та представники контролюючих органів: головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Сергій Мельничук, начальник Волочиської Державної податкової інспекції Анатолій Саланський.

У своїй доповіді голова Робочої групи Світла Гедзюк повідомила присутнім, що найважливішим питанням у житті громади залишається  розв’язання проблеми щодо легалізації трудових відносин з найманими працівниками, виплата  легальної заробітної плати та забезпечення економічних, соціальних та трудових гарантій. Також розглядалися зміни в законодавстві, які стосуються певних повноважень інспекторів праці органів місцевого самоврядування. Частково Світлана Олександрівна зупинилась і на результатах проведеної роботи відділом праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської міської територіальної громади за січень - березень 2021 року. Вона окремо наголосила на необхідності акуратного ведення та зберігання основних первинних документів і обґрунтувала це вимогами законодавства, та інформацією на базі судових практик,  так як первинні документи  є підтвердженням проведення видатків і в першу чергу -  виплати заробітної плати найманим працівникам.

 Доповнив доповідь голови Робочої групи, щодо змін у законодавстві про працю головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Сергій Мельничук, який повідомив, що при прийнятті на роботу необхідно чітко дотримуватись вимог трудового законодавства. Відносини між роботодавцем і співробітником будуються на основі трудового договору, а працівник може бути допущений до роботи тільки після укладення трудового договору, оформленого відповідним наказом (розпорядженням), а ФОП про прийняття на роботу має повідомити податкову службу (ст. 24 КЗпП). Окремо Сергій Степанович зупинився на питаннях, які стосуються укладання Договорів про матеріальну відповідальність.

Також на засіданні Робочої групи виступив і начальник Волочиської державної податкової інспекції Анатолій Саланнський, який охарактеризував економічну діяльність підприємств Волочиської ОТГ в частині оплати праці найманих працівників за два місяці 2021 року та будівельної галузі зокрема.

 Окремо обговорювалось проблеми щодо застосування  реєстратора розрахункових операцій/програмного реєстратора розрахункових операцій  для платників єдиного податку.

Засідання Робочої групи за участю підприємців та представників органів контролю пройшло на хвилі взаєморозуміння. Голова Робочої групи подякувала присутнім за участь у «Круглому столі» і висловила надію на плідну співпрацю.