У Хмельницькому перед судом постануть члени ОЗГ, а разом із ними і так званий «наглядач» (смотрящий – рос.) за областю

Слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області закінчили досудове розслідування і спрямували обвинувальний акт стосовно чотирьох членів злочинної групи до Хмельницького міськрайонного суду. Зловмисникам може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а їхньому ватажку — до 15 років ув’язнення.

У секторі комунікації поліції Хмельницької області нагадують, що 24 вересня минулого року у ході спецоперації, проведеної оперативниками управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області, працівниками кримінальної поліції, слідчими слідчого управління поліції області за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури та підтримки спецпідрозділу КОРД, члени ОЗГ були затримані у Хмельницькому.

Усі четверо зловмисників мали судимості і були тісно пов’язані з кримінальним світом, а організатор групи є так званим «наглядачем» за областю. 

Встановлено, що ці правопорушники вимагали з приватного підприємця 350 тисяч гривень неіснуючого боргу, а для більшої «переконливості» використовували погрози та фізичний вплив, неодноразово пошкоджували майно потерпілого.

У ході семи санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили предмети, за допомогою яких зловмисники реалізовували свої злочинні наміри, боргові розписки тощо. 

Усім членам групи слідчі оголосили про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України — вимагання, вчинене організованою злочинною групою.

Також  у ході розслідування вдалося довести, що у 2012 році на зібранні «злодіїв в законі» організатору злочинного угруповання надали статус «смотрящого» на території Хмельницької області. Перебуваючи відтоді на вершині злодійської ієрархії, він з числа представників кримінального світу визначав осіб, відповідальних за дотримання «злодійських законів» у районних центрах Хмельниччини та установах виконання покарань, координував їх діяльність, а також встановлював правила поведінки. Зловмисник також здійснював збір та розподіл коштів, у тому числі здобутих злочинним шляхом. 

За заняття таким видом кримінальної діяльності чоловікові додатково оголосили ще одну підозру за ч. 3 ст. 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Увесь період досудового розслідування члени ОЗГ перебували під вартою без можливості внесення застави.

Наразі обвинувальний акт вже скеровано на розгляд Хмельницького міськрайонного суду.