Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4198

Затверджено Положення про проходження військової служби  dійськовослужбовцями Служби зовнішньої розвідки України

 Документ передбачає порядок прийняття на військову службу та укладення контракту з військовослужбовцями СЗР, порядок переміщення, атестування та звільнення військовослужбовців. Положення затверджено указом Президента України від 30 грудня 2021 року № 690/2021.

Забезпечення соціальних гарантій для військовослужбовців ЗСУ

Указ Президента №688/2021 від 30 грудня 2021 року визначає для КМУ обов'язок вжити заходів для забезпечення з 1 січня 2023 року мінімального розміру грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України (крім військовослужбовців строкової військової служби) на рівні не менше двократного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.

Стратегія інформаційної безпеки

Указом Президента України №685/2021 від 28.12.2021 було затверджено Стратегію інформаційної безпеки. Першим стратегічним пріоритетом визначено протидію дезінформації та інформаційним операціям, насамперед держави-агресора. Стратегія передбачає створення системи протидії дезінформації та інформаційним операціям, спрямованої на запобігання, максимально швидке виявлення та реагування держави і суспільства на інформаційні загрози, а також унеможливлення розповсюдження та демонстрації інформаційних та аудіовізуальних продуктів, проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади. Детально з текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

Зміни щодо виплати компенсації за неотримане речове майно

Постановою КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1420 було внесено зміни до Порядку виплати військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації і Управління державної охорони грошової компенсації вартості за неотримане речове майно. Відтепер грошова компенсація вартості неотриманого речового майна здійснюється не лише у випадку звільнення або смерті військовослужбовця, як це було раніше, але також у випадку переведення військовослужбовця до інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, правоохоронних органів спеціального призначення і державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями для подальшого проходження військової служби з виключенням із списків особового складу військової частини. Джерело: Постанова КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1420 

 Порядок здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву

Загальновійськову підготовку проходять громадяни допризовного, призовного віку, військовозобов’язані, резервісти та інші категорії громадян, які виявили бажання долучитися до національного спротиву. Така підготовка поділяється на початкову (військово-патріотичне виховання, здійснення морально-психологічної підготовки, набуття знань про ЗСУ тощо) та базову (набуття знань у сфері володіння стрілецькою зброєю, навчання у сфері міжнародного гуманітарного права тощо). Навчання громадян умінню ведення вогню з визначених видів зброї бойовими патронами проводиться на стрільбищах і в тирах військових частин, вищих військових навчальних закладів, громадської організації “Товариство сприяння обороні України” і спортивних організацій. Основним методом підготовки є практичні заняття, на які відводиться не менш як 70 відсотків навчального часу.

Відповідальність за початкову підготовку покладається на Міносвіти та МОУ, за базову - на МОУ та інші заінтересовані органи центральної виконавчої влади.

Детальніше - постанова КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1443