Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2846

Впевненим кроком до сталого розвитку: 100 тисяч гривень на реалізацію проєкту
Якщо ви маєте напрацювання, як у рідному селі налагодити кругове виробництво; ефективне управління відходами; раціональне використання ресурсів; відновлювальну енергетику; кооперативний рух, подавайте проектні заявки. Адже редакція аграрного онлайн-видання AgroPortal.ua продовжує розпочатий у 2016-му конкурс «Неймовірні села України».

Конкурс має підтримку серед професійної спільноти, розповідає співробітниця Громадської організації «Подолянка», амбасадор конкурсу (неформальний популяризатор українських сіл на особистому рівні в своїй щоденній роботі) Ольга Мороз: «Ми маємо класні минулорічні напрацювання від Хмельниччини: село Лисець Дунаєвецької територіальної громади у 2019 році увійшло до фіналу конкурсу «Неймовірні села України» та отримало від посольства Королівства Нідерландів в Україні зелені насадження для облаштування пагорба біля водоспаду Бурбун. Всього було висаджено 600 саджанців різних рослин (https://agroportal.ua/news/ukraina/posolstvo-korolevstva-niderlandov-ozelenilo-odno-iz-neveroyatnykh-sel-ukrainy). До того ж, посольство залучило представників нідерландських компаній в Україні до розвитку кооперативу «Ягідний рай».  Вже є результати з вирощування полуниці та огірків. У подальшому планується співпраця задля розвитку приватних сімейних молочних ферм.
У 2016 році перемогу здобуло смт Клевань, що на Рівненщині, відоме «тунелем кохання» (http://agroportal.ua/publishing/konkurs/neveroyatnye-sela-ukrainy-2016-klevan/). За виграні в конкурсі кошти, селищна рада придбала вказівники, провела інтернет та встановила сонячну батарею у культурно-туристичному місці. У 2017 році селищна рада Червоного, що на Житомирщині, родзинкою якого є замок Терещенків, за виграні в конкурсі кошти, закупила інвентар для дитячого майданчика в сквері. Подібних гарних прикладів чимало.
Цьогоріч село-переможець отримає грант у розмірі 100 тисяч гривень на реалізацію свого проєкту. Грошовий виграш не є головним здобутком. «Неймовірні села України» — це в першу чергу майданчик, на якому відкриваються нові ідеї розвитку сільських громад, нові способи мобілізації усіх доступних ресурсів, у тому числі найважливішого ресурсу громади — знань, досвіду, вмінь та енергії людей, запевняють у «Подолянці».
Аби взяти участь в конкурсі, потрібно заповнити заявку, яку можна знайти на сайті онлайн-видання AgroPortal.ua (http://agroportal.ua/). Воно складається з невеличкого опитування, яке дасть змогу організаторам зрозуміти чим живе село, і проєктної частини, в якій потрібно описати, на що конкретно планується витратити кошти. Саме цей пункт є найважливішим.
Жителям Хмельниччини звертатися:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009450777571

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Тел. +380972159588
Громадська організація «Подолянка». Амбасадори. Регіони (Хмельницька область)

До 31 березня триває збір заявок. Наступний етап - редакція AgroPortal.ua обере десятку найкращих заявок, які з 15 квітня по 30 червня будуть виставлені на онлайн-голосування. Шляхом голосування буде обрано п’ятірку сіл-фіналістів, яких освітній партнер конкурсу ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку» буде готувати до захисту перед членами Експертної ради конкурсу. До Експертної ради увійдуть представники бізнесу, профільних організацій та громадські діячі.
Кожне село-учасник конкурсу, а їх було близько 900 за всі роки, є неймовірними, тому що вони зробили перший крок — подали заявку на конкурс і тим самим показали, що прагнуть змін. Є громади, які маючи лише сільську раду, клуб та пошту, зробили своє село туристично привабливим.
До прикладу, село-переможець конкурсу у 2019 році Залізняк Сумської області: за виграні кошти облаштувало цикорну кав’ярню-бібліотеку з аграрною та екологічною тематикою. А сам цикорій — зробили своєю фішкою. Сьогодні в селі вирощуванням цикорію займається сім родин. Цього року кожна сім’я, яка наважилася на вирощування цієї рослини, зібрала від 10 до 50 кг. В планах у Залізняка — провести перший в Україні фестиваль цикорію. А село Маломиколаївка, що на Дніпропетровщині, вже провело свій перший сільський мініфестиваль «Гарбуз-Fest». На фестивалі реалізовувалася продукція, виготовлена місцевими жителями, в тому числі цукати з гарбуза, адже саме вирощуванням цього овочу займаються майже всі домогосподарства села. Їхній бізнес-проєкт із виробництва цукатів із овочів та фруктів, що передбачає придбання обладнання для виготовлення цукатів, отримав перемогу в конкурсі «Неймовірні села України 2020». 40 жінок із Маломиколаївки, яке має близько 300 мешканців, згуртувалися і почали думати, яким чином зберегти своє село, створивши комерційний проєкт. Саме такі історії надихають, з гордістю констатує Ольга Мороз.
Варіанти заявок, які можуть подавати хмельницькі села за напрямками:
- кругове виробництво (це стосується напряму об’яктів, які займаються виробництвом продукції: заводи, пасіки, кооперативи, локальне/крафтове виробництво продукції (домогосподарства, які роблять варення, сауси, закрутки тощо).
- ефективне управління відходами (це також ті самі виробництва, але акцент на відходи від виробництва, їх утилізація, проєкт можу бути по закупці обладнання для утилізації виробничих відходів; сюди ж видноситься сортування сміття).
- раціональне використання ресурсів (проєкти, які оптимізують роботу, покращують її, якщо говоримо про виробництво варення, то закупівля обладнання для автоматичного фасування, якщо сад - то встановлення систем, які захищають від шкідніків, приміром чи робот, який збирає яблука, якщо ферма - то доїльні апарати)
- відновлювальна енергетика (встановлення сонячний електостанцій, панелей)
- кооперативний рух (створення кооперативу, або удосконалення вже існуючого, знову таки це може бути як закупка обладнання, так і ремонт приміщення тощо)
- інші напрями в розрізі конкурсу - сільській зелений туризм - це стосується кемпінгів та зелений садиб.

Долучайтеся! Ініціюйте! Встигайте! Перемога того варта!