У воєнний час і священнослужителю не гріх взяти зброю для захисту народу та землі

«Протягом тижня ще понад 15 тонн гуманітарної допомоги було зібрано в нашій парафії і відправлено страждаючим людям України від імені Грузинської православної церкви», –  повідомив Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілля Другий інформаційній агенції Новини-Грузія. В свою чергу, «Пошта Грузії» зазначає, що вже розпочала відправку другої частини гуманітарного вантажу, зібраного для України. Йдеться про 100 тонн різних товарів – продуктів харчування тривалого зберігання, предметів першої необхідності, а також медикаментів. Цю допомогу зібрали за участю уряду Грузії, крайових адміністрацій, приватних компаній, звичайних людей. 

«Патріарх Кирило вручив ікону головнокомандувачу національної гвардії рф Віктору Золотову, наставляючи його на боротьбу проти України, а той, у свою чергу висловив жаль з приводу того, що наступ військ рф значно уповільнився, але має надію, що здолати Україну все ж вдасться». 

Це дві новини православного світу, між якими дуже контрастний зміст.

У москві якось не помітили ні того, що внаслідок обстрілу району П’ятихатки у Харкові в ніч з 11 на 12 березня пошкоджено храм святої благовірної цариці Тамари Української православної церкви московського патріархату. У храмі вибиті вікна та двері, уламками пошкоджено стіни, а також церковне начиння, до того ж цей Божий дім приймає людей в укриття. 13 березня російські окупанти обстріляли кладовище «Яцево» в Чернігові. Внаслідок обстрілу загорівся храм святителя Феодосія Чернігівського УПЦ (Московського Патріархату). А вночі з 12 на 13 березня 2022 року російські загарбники нанесли авіаційний удар по ще одній святині – Свято-Успенській Святогірській Лаврі, в якій на той час перебувало більше 500 біженців, серед яких 200 дітей з окупованих та блокадних міст. У результаті бомбардування є поранені.

На відміну від православної Москви, Хмельницька єпархія Української Православної Церкви на чолі з Високопреосвященнішим Митрополитом Антонієм, «висловила молитовну підтримку настоятелю та братії Свято-Успенської Святогірської Лаври та засудила жахливі дії окупантів. Духовенство та віруюча паства закликає припинити кровопролиття та убезпечити життя населення України! З початку війни, яку розпочали російські війська на території нашої держави, всі лаври, монастирі та храми Української Православної Церкви трудяться для українських людей, приймаючи біженців». Таку позицію, протилежну московській, висловила Хмельницька єпархія на своїй сторінці у Фейсбук. Але конфлікти не оминають і українські села. Напружена ситуація щодо ставлення до збройного вторгнення рф в Україну склалася між парафіянами та настоятелем Святопокровського храму протоієреєм  Віктор Бехтою у селі Копачівка на Деражнянщині. Люди вже не хотіли прощати священникові те, що він відверто ігнорував збройне вторгнення рф і не бажав молитися за українських воїнів.

Коли ця інформація стала відома Благочинному УПЦ Деражнянського округу протоієрею Георгію Чернятинському, він одразу видав розпорядження про відсторонення Віктор Бехта від виконання обов’язків священнослужителя в селах Копачівка та Гатна, і в телефонному режимі повідомив про це митрополиту Антонію. В свою чергу, митрополит поцікавився точним формулюванням цього розпорядження і зауважив, що цього священнослужителя виводять зі штату,   він підписує відповідний указ.

– Я особисто проголосив це  рішення на зібранні церковної громади в Копачівці,  –  розповідає «Подільським вістям» протоієрей Георгій Чернятинський.  –  Також озвучив розпорядження владики Антонія під час богослужіння не поминати Кирила. Ми більше не маємо відношення до російської церкви. А зараз, починаючи «з низів» і, дотримуючись канонічних правил, робимо все  можливе, щоб церква вступила у фазу реформи. Всій громаді донесена проукраїнська позиція. Зокрема, я особисто, починаючи з 2014 року, поминаю усіх воїнів, які загинули, виконуючи свою місію в АТО/ООС. На Деражнянщині мені довелося похоронити 14 хлопців.

Зараз зазначу: «Той, хто творить війну, диявол». Ми солідарні зі своїм народом. Ми – за автокефальну, помісну, соборну церкву. Свою позицію я вже озвучував у відеозверненні. Це земля наших батьків, дідів, прадідів.

Нині назвати патріарха Кирила патріархом язик не повертається, бо патріарх це батько, і те, що він вже не буде патріархом усієї Русі, це однозначно. Більшість єпархій вже звернулася до предстоятеля  української церкви Онуфрія негайно вирішувати це питання. І сьогодні ми разом з усім народом долучаємося до допомоги нашій армії. Тільки за перші два дні від початку збройної агресії ми зібрали понад 60 тисяч гривень, понад чотири тонни продуктів передали армії, прийняли одинадцять біженців у церковній хаті села Зяньківці (четверо дорослих, семеро дітей), 9 людей також поселили у церковній хаті міста Деражня.

Якщо не боронитимемо нашу державу, то й наша віра даремна.  У воєнний час і священнослужителю не гріх взяти зброю для захисту народу та землі. Та найбільше ми стурбовані тим, що так звана «спецоперація» перетворилася на війну, а війна – на геноцид. Гатять по пологовим, лікарням, по храмам, по лаврі.

Я родом з Буковини, і на все життя запам’ятав слова мого діда, котрий сказав: «Онучку, прийде час і буде сильна Україна».  Задатки патріотизму, який надходить від землі, а не від політичної кон’юнктури, знищити неможливо. Ми славимо Бога, славимо народ і слава Україні!  – таку позицію відверто висловив Благочинний.

Не лише на Хмельниччині православні церкви бажають вийти з-під московського впливу. Російська православна церква в Амстердамі Миколая Мірського (Чудотворця) першою із західних церков заявила про розрив відносин із московським патріархатом через війну росії проти України.

На позачерговому засіданні парафіяльної ради священнослужителі одноголосно заявили, що вони більше не можуть функціонувати в рамках московського патріархату та попросили архієпископа Єлисея надати їм канонічне відпущення. Відповідне прохання православні отці Амстердама направили митрополиту Бельгії, Нідерландів і Люксембурга Афінагору (Вселенський Константинопольський Патріархат) прийняти їх до своєї єпархії. Митрополит висловив готовність розглянути прохання і вимагатиме канонічно звільнення архієпископа Єлисея. Парафіяльна рада вирішила підтримати цей крок духовенства і пропонує парафії наслідувати в цьому духовенство. Ця пропозиція буде представлена на спеціальних Загальних парафіяльних зборах 26 березня.