Президент підписав закон про додаткові підстави звільнення для тих, хто має дітей (р. № 7209)
Президент підписав закон, який забезпечує охорону прав дітей, установлюючи додаткові підстави для звільнення з військової служби й відстрочки від мобілізації під час воєнного стану та особливого періоду. Юридична сотня долучилася до підготовки цього закону.

Закон визначає нові сімейні обставини, які є підставою для звільнення контрактників під час мобілізації та воєнного стану:
- вагітність;
- перебування жінки в декреті;
- виховання дитини з інвалідністю до 18 років;
- самостійне виховання дитини (дітей) до 18 років;
- тяжкі захворювання дитини (наприклад, ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, орфанні захворювання, онкологія, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня);
- якщо дитина потребує трансплантації органа, паліативної допомоги;
Постійний догляд за:

  1. хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка) на основі висновку медико-соціальної експертної або лікарсько-консультативної комісії;
  2. особою з інвалідністю I та ІІ групи;
  3. особою, яка за висновком медико-соціальної експертної або лікарсько-консультативної комісії потребує такого догляду;
  4. особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, якщо відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд;
  5. опіка (піклування) за особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною або обмежено дієздатною;

один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) до 18 років.

Призвані за мобілізацією військовослужбовці, призвані резервісти під час воєнного стану відтепер також можуть звільнитися у зв’язку з вагітністю, декретом (це стосується лише жінок). До того ж мають право на звільнення один із подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину (дітей), та військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей).
Додаткові підстави для звільнення під час особливого періоду відповідно до цього закону:
- вагітні військовослужбовці-жінки, які проходять службу за контрактом та кадрову військову службу;
 - один із подружжя, обоє з яких проходять кадрову військову службу і мають дитину (дітей) до 18 років.
 Додаткова підстава для відстрочки від мобілізації — жінки та чоловіки, що мають дитину (дітей) до 18 років і чоловіка (дружину), який уже проходить військову службу.
Джерело: Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян” від 01.04.2022.
    
Скасування весняного призову на строкову військову службу у 2022 році
 
Президент видав указ про скасування призову на строкову військову службу у квітні-червні 2022 року. Строковики, які зараз перебувають на службі, зможуть звільнитися не раніше оголошення демобілізації.
Джерело: Указ Президента України від 11.04.2022 № 230/2022.
    
Присвоєння звання під час воєнного стану
 
З урахуванням потреби доукомплектування ЗСУ в період дії воєнного стану первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєне особам рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які не отримали підготовки відповідного рівня, якщо:
— такі особи мають бойовий досвід;
— у подальшому вони будуть направлені на навчання в строки, що визначаються МОУ.
Присвоєння звання в такому разі відбувається одночасно з призначенням на посади, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно.
Джерело: Указ Президента України від 11.04.2022 № 231/2022 .
 
Направлення на лікування та/або реабілітацію за кордон захисників України
Під час воєнного стану і протягом 6 місяців після його припинення чи скасування захисники України, які постраждали від військової агресії рф, можуть отримати направлення на лікування та/або реабілітацію за кордон.
Направлення ініціюється закладами охорони здоров’я, у яких вони перебувають на лікуванні та/або реабілітації. Якщо захисники перебувають у цивільних закладах охорони здоров’я, такі заклади повинні надіслати клопотання в довільній формі до військових госпіталів, додавши до нього:

  • згоду захисника або його законного представника на лікування за кордоном;
  • згоду на обробку персональних даних;
  • згоду на обробку та передачу персональних даних закордонним закладам охорони здоров’я в довільній формі;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого.

Військово-медичні заклади охорони здоров’я утворюють консиліум, що приймає рішення про направлення, за результатами чого оформляється висновок. Після цього військовий заклад охорони здоров’я формує та надсилає до Командування Медичних сил ЗСУ:

  • дозвіл на виїзд за кордон;
  • перелік захисників України, яких варто направити на лікування за кордон, із зазначенням діагнозу/діагнозів та ускладнень;
  • висновки за результатами роботи консиліумів про необхідність направлення;
  • згоди захисників України чи їхніх представників, про які йшлося вище, та виписки з медичних карток амбулаторних (стаціонарних) хворих, щодо яких прийняте рішення про необхідність направлення.

Командування Медичних сил надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів → МОЗ надсилає до МЗС запит із проханням підтвердити можливість надання на безоплатній основі медичних послуг іноземними закладами → МОЗ інформує Командування Медичних сил та Адміністрацію Держприкордонслужби про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.
Транспортування захисників України організовує МОУ за сприяння МЗС, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби та МОЗ. Виїзд на лікування дозволяється в супроводі одного із членів сімʼї першого ступеня споріднення.
Джерело: Постанова КМУ від 05 квітня 2022 року № 411.
 
Збереження місця роботи і середнього заробітку під час мобілізації за працівником зі строковим трудовим договором
Управління Держпраці роз’яснило, що за мобілізованим працівником зі строковим трудовим договором, строк якого закінчився під час перебування на службі, продовжує зберігатися місце роботи та середній заробіток до демобілізації. Як пояснює управління, гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП України, за сферою дії поширюються на всіх без винятку працівників незалежно від того, працюють вони за строковим чи безстроковим трудовим договором. Виняток зроблено лише щодо осіб, які обіймають виборні посади в органах місцевого самоврядування, строк повноважень яких закінчився.
Джерело: роз’яснення Управління Держпраці в Івано-Франківській області.
 
Заборона ввезення товарів з рф
Відтепер заборонено ввезення на територію України товарів з рф у митному режимі імпорту.
Джерело: Постанова КМУ від 09 квітня 2022 року № 426.
 
Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО
Роботодавці тепер зможуть отримати компенсацію в розмірі 6500 грн, зокрема, за тих працівників, які отримали статус ВПО після працевлаштування.
Також уряд уточнив, що така компенсація не надається бюджетним установам, фондам загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Нагадаємо, що на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення така допомога надається роботодавцям, які працевлаштовують ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом. Для отримання компенсації можна звернутися до місцевого центру зайнятості. Загальна тривалість її надання не може перевищувати 2 місяців. Деталі в Постанові КМУ від 20 березня 2022 року № 331.
Джерело: Постанова КМУ від 06 квітня 2022 року № 415.
 
Припинення дії угод у галузі освіти і науки з Республікою Білорусь
Уряд України прийняв рішення про припинення низки угод та договорів у сфері освіти з Білоруссю:
— про взаємне визнання і еквівалентність документів про освіту і вчені звання (від 6 лютого 1998 року);   
— про співробітництво в галузі атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації (від 16 травня 2000 року);
— про співробітництво в галузі науки і технологій (від 17 грудня 1992 року).
Отже, відтепер білоруські атестати про середню освіту, дипломи і свідоцтва про професійно-технічну освіту, дипломи бакалавра і магістра тощо не визнаються в Україні.
Джерело: Постанова КМУ від 09 квітня 2022 року № 417 .
 
Допомога на проживання ВПО
Уряд продовжив строк звернення за отриманням допомоги на проживання для ВПО до 30 квітня 2022 року (раніше було до 14 квітня) так, щоб вона виплачувалася з урахуванням березня 2022 року.
Джерело: Постанова КМУ від 09 квітня 2022 року № 418.
 
Склад наглядової ради Українського ветеранського фонду
Міністерство у справах ветеранів України затвердило персональний склад Наглядової ради бюджетної установи “Український ветеранський фонд”, яка містить представників міністерства та громадських об’єднань ветеранів і членів сімей ветеранів.
Також міністерство затвердило порядок використання коштів ветеранським фондом під час воєнного стану.
Так, у цей період фонд використовуватиме кошти на:

— підтримку ветеранів та членів їхніх сімей, насамперед тих, які беруть участь у відсічі збройної агресії, зокрема у складі добровольчих формувань територіальних громад, шляхом оплати послуг з організації надання цілодобової підтримки засобами телекомунікаційного зв’язку;
— відшкодування витрат для створення умов з інтеграції ветеранів та членів їхніх сімей, що були евакуйовані, за новим місцем проживання в Україні шляхом надання одноразової фінансової допомоги у створенні належних умов для ведення підприємницької або незалежної професійної діяльності;
— забезпечення функціонування фонду відповідно до затвердженого кошторису.
Джерело: накази Міністерства у справах ветеранів України від 08.04.2022 № 66 та від 31.03.2022 № 63.
 
Робоча група для захисту прав громадян України, які перебувають за кордоном
Уряд утворив і затвердив склад робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території країн ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи.
Завдання робочої групи:
— забезпечувати комплексне опрацювання шляхів вирішення питань щодо:
— скасування роумінгу мобільного зв’язку;
— надання освітніх послуг українською мовою, а також надання навчальних матеріалів, організації навчального процесу онлайн;
— посилення механізмів захисту проти торгівлі людьми;
— відрядження представників Національної поліції, ДМС, Нацсоцслужби за кордон з метою вирішення питань щодо захисту прав і свобод громадян України;
— забезпечення спроможності консульських установ у виданні документів громадянам України;
— ефективного використання майданчика створеної ЄС Платформи Солідарності з метою організації переміщення людей між державами — членами ЄС;
— сприяння швидкому визнанню професійних кваліфікацій тощо;
— розглядати пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань та брати участь у розробленні проєктів нормативно-правових актів для уряду.
Джерело: Постанова КМУ від 09 квітня 2022 року № 425.
 
Виділення коштів для Міністерства оборони України
Уряд прийняв рішення виділити МОУ:
5 029 600 тис. гривень для закупівлі речового майна та засобів індивідуального захисту;
1 337 674 тис. гривень для оперативного забезпечення ЗСУ;
119 900 тис. гривень для закупівлі медичного майна;
19 326 284,8 тис. гривень для закупівлі озброєння та військової техніки;
6 996 000 тис. гривень для капітального ремонту озброєння та військової техніки.
Джерело: розпорядження КМУ від 05 квітня 2022 року № 70-р.