Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 788

Жителі 33-х територіальних громад Хмельниччини, які надали житло внутрішньо переміщеним особам безкоштовно, подали документи на компенсацію за житлово-комунальні послуги за березень. 

Анатолій Барановський проживає в одному із сіл Розсошанської територіальної громади. Чоловік у двох кімнатах свого будинку безплатно поселив чотирьох людей, які через війну переїхали із Києва. Разом із собою люди привезли четверо котів та одного песика. Анатолій Барановський каже: «Прийняв їх, бо жаль. Думаю, то з кожним може таке статися. Виділив дві кімнати, туалет, ванна є, кухня, як у місті».

Олександрі 10 років. Разом із бабусею та батьками сюди дівчинка переїхала із Києва у перші дні повномасштабної війни. Олександра розповідає про день, коли покидала рідну домівку: «Мама телефонує бабусі й каже: «Виїжджай. У тебе є 20 хвилин. Зараз в Київ зайдуть танки»».

10 сімей цього старостату надали безкоштовний прихисток 48 вимушеним переселенцям, розповідає староста села Ніла Мельник.

«Після того, як ось в цих переселенців є вже довідки про статус внутрішньо переміщеної особи, ми до 5-го числа наступного місяця подаємо документи для власників житлових приміщень і буде оформлена їм ця компенсація», - каже староста села.

За словами начальниці відділу тарифної політики та енергозбереження Департаменту розвитку громад Хмельницької обласної державної адміністрації Наталії Лисак, держава компенсує 450 гривень в місяць на одну людину: «Передбачено компенсацію власникам приватних домогосподарств, які безоплатно прийняли внутрішньо переміщених осіб. Господарі мають на наступний день, після того, як вони розмістили в себе переселенців звернутися до органу місцевого самоврядування. Відповідно, ця людина має мати довідку внутрішньо переміщеної особи».

Олег Торкало відповідає за прийняття заявок від власників на компенсації. З його слів, у Хмельницькій територіальній громаді люди, які прихистили внутрішньо переміщених осіб, для отримання компенсації, повинні подати такі документи: «Передбачено подання чи повідомлення від власника про те, що вони прихистили чи поселили в себе внутрішньо переміщених осіб. До цієї заяви необхідно додати копії документів, які посвідчують особу всіх людей, що зазначені в заяві».

За словами Олега Торкала, потрібно додати також довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб: «По ній і визначається кількість днів, за які можна отримати компенсацію. До заяви на компенсацію, яка подається по завершенню кожного місяця, протягом п’яти днів після завершення місяця необхідно додати документи, які засвідчують, що саме ця особа є власником житла».

Як розповіла Наталія Лисак, на перше квітня в області 1024 господарі, які прийняли у себе переселенців подали документи на компенсацію за березень.