Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 787

Правила перетину державного кордону для заброньованих водіїв та спортсменів
Уряд урегулював питання перетину державного кордону під час воєнного стану військовозобов’язаних чоловіків, які заброньовані підприємствами, та спортсменами за умови, що вони можуть підтвердити мету своєї поїздки.

Водії, які перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу, перетинають державний кордон за наявності:
— рішення про виїзд, що приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями і відправляється до Адміністрації Держприкордонслужби;
— інформації про них у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.
Військові, правоохоронні органи, військові адміністрації, медичні заклади, відправники чи отримувачі гуманітарної допомоги в листі повинні обґрунтувати потрібні обсяги вантажів та кількість транспортних засобів.
Рішення про дозвіл на виїзд приймається на строк не більше 6 місяців, проте водії, які покидають Україну, можуть перебувати за кордоном не більше 30 днів. У разі порушення вказаних строків та/або зміни мети виїзду рішення про дозвіл на виїзд скасовується.
Водії транспортних засобів (маса якого 3500 кг і більше) підприємств, що займаються міжнародними перевезеннями вантажів та пасажирів автомобільним транспортом і мають на це відповідну ліцензію, можуть перетинати державний кордон за наявності інформації про них у системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека, куди вони вносяться на підставі заявки ліцензіата після відповідної перевірки транспортного засобу (ТЗ).
На одному ТЗ кордон можуть одночасно перетинати:
— 1 водій на вантажному ТЗ;
— 2 водії на пасажирському ТЗ.
    Такі водії можуть перебувати за кордоном не більше 45 днів. У разі перевищення цих строків Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем на 3 місяці.
Працівники підприємств залізничного транспорту перетинають держкордон на підставі рішення про виїзд, яке приймається:
— щодо працівників Укрзалізниці та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, — Мінінфраструктури;
— щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, — обласними, Київською міською військовими адміністраціями.
Такі водії можуть перебувати за кордоном не більше 6 місяців.
Підприємства залізничного транспорту повинні обґрунтувати виїзд та наявні обсяги вантажів у відповідному листі.
Спортсмени, включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю, їхні тренери, а також спортивні судді та інші фахівці, які забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, перетинають кордон на підставі підтвердних документів щодо участі в міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що видаються Мінмолодьспорту.
Можуть перебувати за кордоном не більше 30 днів, але не менше строку проведення заходу відповідно до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України. Строк може бути збільшений у разі, коли такі особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, який починається протягом 10 робочих днів із дня завершення попереднього.
Джерело: Постанова КМУ від 20 травня 2022 року № 615

Перелік державних реабілітаційних установ
Мінсоцполітики в себе на сайті виклало перелік державних реабілітаційних установ, послугами яких безоплатно можуть скористатись:
— особи з інвалідністю;
— діти з інвалідністю;
— діти віком до 3 років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності.
Мінсоцполітики нагадує, що для отримання послуг потрібно звертатися до виконавчих органів місцевих рад чи до спеціалізованого підрозділу соцзахисту районної та районної в м. Києві держадміністрації.
Перелік реабілітаційних установ доступний за посиланням.

Виплати від міжнародних організацій для людей без статусу ВПО
Уряд ухвалив рішення про можливість надання грошової допомоги від міжнародних організацій для осіб, які не мають і не мали статусу ВПО, але є мешканцями:
— деокупованих населених пунктів;
— населених пунктів, що перебувають в зоні бойових дій;
— населених пунктів, що знаходяться в окупації, оточенні.
Заявку на отримання грошової допомоги можна подати через платформу єДопомога та застосунок “Дія”.
Також КМУ визначив, що з травня 2022 року допомога на проживання виплачується ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, якщо вони подали заявку до 20 травня 2022 року або мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення.
Люди, які подавали заяви за допомогою Дії, тепер можуть отримати паперову довідку про взяття на облік ВПО через центри надання адміністративних послуг. До того ж, є можливість виправити помилки, допущені під час оформлення допомоги на проживання через Дію, та при потребі перерахувати розмір допомоги через органи соцзахисту.
Джерело: Постанова КМУ від 17 травня 2022 року № 602
 
Одноразова грошова допомога (ОГД) військовослужбовцям тероборони, членам ДФТГ та соціальний захист членів сімей загиблих ветеранів та Захисників
Уряд визначив, що особи з інвалідністю, члени сімей загиблих мають право на ОГД в разі, якщо загибель або інвалідність настали внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресію рф.
Право на ОГД також поширили на:
— військовослужбовців тероборони;
— членів добровольчих формувань територіальних громад;
— членів сім’ї у разі смерті вказаних категорій.
Також КМУ уточнив, що члени сімей загиблих ветеранів та Захисників мають право на:
— позачергове забезпечення житлом і вважаються такими, що потребують поліпшення житлових умов, якщо проживають у комунальних чи невпорядкованих стосовно умов населеного пункту квартирах;
— забезпечення безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів та виплату компенсації вартості санаторно-курортного лікування;
— психологічну реабілітацію, соціальну та професійну адаптацію, забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
— позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок.
До того ж, ВПО з числа УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих ветеранів та Захисників мають право на постановку на квартирний облік незалежно від наявності майнових прав чи прав власності на нерухоме майно, якщо їхнє житло зруйноване чи стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії рф, розташоване в областях, що визначаються розпорядженням КМУ № 204, а саме у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській (+м. Київ), Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській області.
Джерело: Постанова КМУ від 20 травня 2022 року № 605
 
Виплати членам сім’ї загиблих військовослужбовців та військових пенсіонерів
Уряд урегулював деякі питання виплати:
— адресної допомоги членам сім’ї загиблих;
— одноразової грошової допомоги утриманцям у разі смерті пенсіонера із числа військовослужбовців.
Так, право на адресну допомогу також мають члени сімʼї осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, каліцтва, контузії або захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в зазначених заходах, якщо розмір їхньої пенсії в разі втрати годувальника, державної соціальної допомоги не досягає 7800 гривень (розмір допомоги складає суму, якої не вистачає до вказаного розміру пенсії).
Також КМУ уточнив, що право на одноразову грошову допомогу у розмірі місячної пенсії годувальника (незалежно від призначення пенсії в разі втрати годувальника) у разі смерті пенсіонера із числа військовослужбовців мають батьки, які перебували на утриманні померлого, досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком відповідно до ст. 26 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (незалежно від тривалості страхового стажу), або мають право на пенсію незалежно від віку, на дострокову пенсію за віком, пенсію за віком на пільгових умовах чи пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю. Раніше право на таку допомогу мали батьки померлого, які досягли пенсійного віку: чоловіки— 60 років, жінки— 55 років.
Джерело: Постанова від 10 травня 2022 року № 578
 
Лікування військовослужбовців за кордоном
КМУ вніс зміни до переліку категорій осіб, що мають право на реабілітацію за кордоном. Так, відповідної гарантії більше не мають учасники АТО, натомість лікуватися за кордоном можуть військовослужбовці, які забезпечували оборону України, захист населення та інтереси держави у зв’язку зі збройною агресією рф.
Порядок надання медичної допомоги та проведення медико-психологічної реабілітації військовослужбовців в іноземних медичних закладах визначатиметься країною, де військовий проходить реабілітацію.
Джерело: Постанова КМУ від 13 травня № 593
 
Реєстр дітей під час воєнного та надзвичайного стану
Уряд поклав обов’язок на служби у справах дітей обласних, Київської міської військових адміністрацій вести облік тимчасово переміщених (евакуйованих) дітей на території України, де не ведуться бойові дії, а також дітей, які виїхали за кордон, під час дії надзвичайного або воєнного стану.
До реєстру будуть внесені такі категорії дітей:
діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які виховуються в:
прийомних сім’ях;
— дитячих будинках сімейного типу;
— сім’ях опікунів і піклувальників;
— діти, влаштовані в сім’ї патронатних вихователів;
— діти, які зараховані або проживають у закладах цілодобового перебування різних — типів та форм власності;
— діти, які під час воєнного чи надзвичайного стану залишилися без батьківського піклування;
— інші діти в разі встановлення Нацслужбою потреби обліку їх.
Джерело: Постанова від 10 травня 2022 року № 580
 
Одночасне оформлення та обмін паспорта громадянина України та закордонного паспорта
Уряд ухвалив рішення протягом двох років провести експеримент одночасного оформлення чи обміну паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон. Оформити паспорти за цією процедурою також можна буде в разі втрати або викрадення.
Право на отримання цієї послуги мають:
— особи, які досягли 14 років;
— недієздатні та обмежено дієздатні;
— особи, які не в змозі пересуваються самостійно та потребують термінового лікування за кордоном.
За цією процедурою паспорти оформляються протягом 20 днів після подання заяви й не пізніше 7 днів у разі термінового оформлення.
Джерело: Постанова від 07 травня 2022 року № 541