Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 501

«За час війни компанія «Апіпродукт» неодноразово передавала продукцію для воїнів на основі прополісу і бджолиного маточного молочка, бо саме ці два бджолопродукти сьогодні найсильніше впливають на витривалість і борються зі стресом», — так розпочала на zoom–зустрічі «Бджільництво та війна: виклики і шляхи їх подолання» свою доповідь віце–президентка Всеукраїнської асоціації апітерапевтів України, членкиня Фундації жінок пасічниць Світлана ВОЛИНЕЦЬ (м. Київ). Пропонуємо вашій увазі рекомендації дослідниці.

В березні у Варшаві я пройшла навчання по роботі з психологічними травмами, посттравматичним синдромом і шоковими станами. Тому проводила тренінги з волонтерами, бо бачила, що дуже багато їх вже вигорали на кінець березня, і розуміла потребу роботи саме з ними, аби навчити, як їм поводитися з біженцями, коли вони у стані психічної травми чи у шоковому стані. Наразі в онлайн–режимі проводжу психотерапевтичні консультації з тими воїнами ЗСУ, які безпосередньо перебувають на передовій.

Це зараз дуже важливо, бо з цими проблемами стикається весь наш український народ. І тема ця дуже серйозна і актуальна для кожного з нас.

Що у більшості з нас проявляється під час війни? Ми часто бачимо в Інтернеті так звані п’ять стадій горя. Але це все не спрацьовує, коли людина перебуває у постійному тривалому стані стресу. Швидкий стрес — це завжди мобілізація, коли організм ще більше налаштовується на боротьбу. Але людина так влаштована, що вона не може бути постійно у стані стресу. Максимально може витримати, мобілізувавшись, 28 днів. Після цього настає хронічний стрес. Коли ми аналізували, які найчастіше стани спостерігаються у людей, то їх три: тривога, провина, туга.

Тривога — це емоція розгубленості. Вона виникає, коли відбувається реакція на якусь не явну небезпеку. Це неможливість сфокусуватися на чомусь одному. Бо на відміну від страху, який є реакцією на конкретну небезпеку, тривога — це очікування, що щось має статися. Але воно і стається, і не стається, а людина перебуває у стані такого напруження постійно. А ми всі, незалежно на передовій чи в більш безпечному місці, відчуваємо цей стан. Це те, що нас дуже сильно руйнує із середини — наше тіло і нашу душу.

Другий стан — це провина. Емоця сорому. Сорому за те, що я живий. Сорому за те, що я посміхаюся. Провина за те, що навчаюся і працюю. Що можу заробляти гроші. Що мої діти їдять морозиво. І ми всі свідомо чи несвідомо перманентно відчуваємо провину. Це важливо розуміти.

І третій стан, про який зарубіжні фахівці не пишуть, але я бачу у наших людей, це — туга. Це глибока емоція втрати. За втраченим життям, якого більше ніколи не буде такого, яким воно було до війни. Це якісь фізичні втрати — людей, житла, домашніх тварин, роботи, фінансової стабільності й втрати нашого майбутнього. Тому ми зараз переживаємо ці три дуже сильні руйнівні емоції.

Що відбувається з нами під час цих станів? Ми у хронічному стресі, який запускає каскад біохімічних і поведінкових реакцій, що сприяє виникненню психічних, ендокринних захворювань, хвороб системи кровообігу, імунної системи, обміну речовин. За дуже багато гормональних аспектів під час стресу відповідає гіпоталамус. І коли стрес тимчасовий, то гіпоталамус на якусь загрозу викинув гормони, і потім, коли вона зменшується чи зникає, гіпоталамус дає знак, що повертаємо все назад, бо вже безпечно. А наразі наш організм надає і надає ці гормони, тому настає його виснаження. І це дуже серйозна проблема.

Хронічний стрес впливає на чотири аспекти. Це порушення кисневого гомеостазу, в результаті чого настає гіпоксичний стан. І це, насамперед, впливає на наші легені й сприйняття самого себе. Справа в тому, що такі тоталітарні режими, як фашизм і рашизм, базуються на концепції руйнування всіх потреб. Тоді люди пригнічені і є можливість їх швидко завоювати. А під час хронічного сресу ми перестаємо відчувати свої потреби. Перестаємо відчувати, чи хочемо їсти, чи хочемо спати, чи холодно нам. І це, з точки зору тілесності,  відбувається ще й тому, що ми всі в гіпоксичному стані.

Під час хронічного стресу дуже важливо застосувати вправи для дихання. Просто зосереджувати свою увагу на диханні. Наприклад, вдихаємо мужність і спокій, а видихаємо провину, тривогу, тугу. І ви будете відчувати, як змінюється емоційний і тілесний стан. І так через дихання будете налагоджувати процеси кисневого масажу.

Друге — це те, що під час хронічного стресу з кісток виводиться кальцій, перевантажуючи клітини кальцієм та вільними жирними кислотами, що призводить до пошкодження клітинних мембран і порушення функцій клітин. А водні екстракти прополісу якраз і працюють в міжклітинному просторі для відновлення мембран. Саме тому ми багато екстракту прополісу відправляли на передову.

Третє — активізація синтезу білків, що призводить до нерегульованого клітинного росту, коли тіло не встигає контролювати нарощування білків, що становить основу онкогенного ефекту стресу. Під час хронічного стресу ці онкоклітини дуже активізуються. На жаль, наслідки їхньої активації проявляються через три–чотири місяці. Чому саме так? Тому що під час хронічного стресу ми не відчуваємо, що відбувається з нашим організмом. Спиртові настоянки прополісу мають вплив на онкогенні процеси, тому це продукти номер один для боротьби з ними. Їх мають вживати всі українці, які переживають зараз стрес.

І четверте, на що я хочу звернути увагу, це постійно високий рівень кортизону (гормон страху), що викликає викид інсуліну, який негативно впливає на метаболізм глюкози, знижує імунітет, підвищує тиск. А це означає, що порушується еластичність судин.  Надлишок кортизону знижує дію серотоніну й дофаміну — гормонів задоволення. Тому ми не відчуваємо той смак їжі, який відчували до війни. Нам дарують квіти, а ми і раді, і… не раді. Ми втрачаємо радість життя.

Особливістю українців є те, що у будь–якій ситуації ми співаємо пісень. Це не просто так, це у нас закладено на генному рівні. Завдяки пісням у нас і підіймається рівень серотоніну й дофаміну. Але у хронічному стресі ми не можемо цього робити. Тому ще одна з практик психотерапії — це просто співати. Співайте разом з дітьми, співайте сім’ями…

Як нам зцілювати душу та тіло від хронічного стресу?  Цьому сприяє все, що є справжнім, а не те, що робить людина руками. Тому люди, які безпосередньо спілкуються з бджолами, садять картоплю, полють бур’яни — зцілюються у такий спосіб. Так природа своєю красою і безпосередністю зцілює наші душі і тіла. Так само, як і бджола своїми сонячними продуктами, наповненими енергією радості від сприйняття світу. Вживаючи їх, ми зцілюємо не тільки тілесний контур, але й душевний. Тільки продукти бджільництва, які мають унікальне рослинно–тваринне походження працюють і на тілесне, і на душевне.

Чому я наголошую на маточному молочці, як на продукті для зцілення саме душі? Тому що до його складу входять вітаміни В6, В12. А також воно містить фолієву кислоту і таурин, які беруть участь в утворенні нейромедіаторів, а саме ГАМК (гамма–аміномасляної кислоти), яка допомагає заспокоєнню та знижує рівень кортизону. Хочу сказати, що, починаючи з себе і закінчуючи людьми, які зараз на передовій вживають наші продукти на основі маточного молочка, я бачу різницю в тому, як їм вдається справлятися зі стресом.

Маточне молочко також працює на передачу нервових імпульсів, що дуже важливо при прийнятті рішень, коли є потреба сконцентруватися. Воно сприяє відновленню зв’язків у мозку, що також дуже важливо, бо під час будь–якого стресу в нас вмикається інстинктивна реакція «біжи, біжи, замри». І тоді зв’язки у мозкові просто руйнуються. Бджолине маточне молочко діє як м’яке заспокійливе, застосовується для відновлення мозку та нервової системи після перенесених хвороб і травм.

10НDА–10–гідрокси–2–деце–нова кислота, яка входить до складу молочка, має антибактеріальні властивості (експериментально підтверджено ще в 1939 році), антиоксидантний захист, помітно поліпшує всі гематологічні показники, сприяє зміцненню структури серцевого м’яза та нормалізації функцій капілярів ендотелію.

До нього входять також гормоноподібні природні речовини (не гормони!) — тестостерон, прогестерон, естрадіол, які нормалізують гормональний фон, запускають процеси регенерації тканин органів, вироблення інсуліну, сприяють відновленню загального імунітету і сну.

Добова доза бджолиного маточного молочка під час хронічного стресу для дорослої людини — 300 міліграмів (профілактична — 150). Щодо нашої продукції, то це один стік. Його розмір і розроблявся саме виходячи з цієї норми. Це найкращий спосіб вживання маточного молочка на передовій, або в умовах, де немає морозильних камер. Однак люди зі всіма ознаками хронічного стресу можуть вживати і 600 міліграмів на добу, розділяючи на два–три прийоми. З досвіду бачу, що на третій–п’ятий день при підвищених дозах позитивний ефект вже настає.

Що ж до прополісу, то у ньому є дуже важливий компонент бензойна кислота, яка протидіє будь–яким вірусним, бактеріальним та грибковим захворюванням. Якщо маточне молочко, то більше про душевно–емоційний стан, то прополіс — це  наше тіло. Це імунітет, який допомагає набрати сили і для емоційного настрою. А водний екстракт прополісу пробуджує й активізує захисні сили організму та викликає детоксикаційний ефект. Це дуже важливо, бо під час стресу наш організм так багато викидає продуктів розпаду, що розпочинається сильна токсикація. Тому ми маємо пити дуже багато води. Для дітей це обов’язково! Але потрібно пам’ятати, що у нас заблоковані потреби і тому не можемо нагадати, що нам потрібно пити воду. Коли я бачила, що мої діти у сильному стресі, ми ставили будильник і кожні 15 хвилин вони робили ковток води. Це дуже допомагає знизити стрес. А для того, щоб підсилити ефект, у воду можна додавати водний екстракт прополісу, щоб з організму забирати токсини.

 Встановлено, що з усіх компонентів прополісу понад 25 відсотків складає флавоноїдна група. Прополіс має бактеріостатичну властивість в організмі (пригнічення здатності мікроорганізмів до розмноження). Він — натуральний антибіотик. До складу якого  входять флавоноли: кварцетин, кемпферол, галангін, рамноцетрин. У ньому малий відсоток (0,7%) азотовмісних речовин — білків, амінокислот.

А ще є деценові кислоти, яких у водному екстракті прополісу більше, ніж у маточному молочці. Що вони собою являють? Це ненасичені жирні кислоти, які входять до складу природних ліпідів. Головною особливістю їх є виражений противірусний ефект, а також бактерицидні властивості, що діють на 15 штамів бактерій.

Прополіс перешкоджає імуносупресії (пригніченню імунітету) та оксидативному стресу (появі в організмі вільних радикалів). Встановлено, що він утворює поверхнево активну плівку та знижує спазм судин, завдяки чому прискорюється розвиток ірануляційного процесу (нова тканина, що утворюється при загоєнні рани). До прикладу, в Латвії проводилися дослідження з людьми, які мали виражені ознаки депресії. Їм давали спиртові витяжки прополісу для зниження рівня депресії.

Найголовніше наше завдання — усвідомити, що ми перебуваємо саме там, де й маємо бути! І маємо розуміти, що можемо осягнути тільки те, на що ми здатні. Пам’ятайте, що при аварії літака мама має спочатку одягнути маску на себе, а вже потім на дитину. Це не просто так. Бо у будь–якій важкій ситуації потрібно розуміти, що тільки той, хто здатний порятувати себе, може допомогти іншим. Кожен із нас — частинка України. Допомагаючи собі, допомагаємо і нашій державі.