Військовий облік жінок
Кабінет Міністрів України прийняв рішення про втрату чинності Постановою КМУ, що затверджує перелік спеціальностей, за якими жінки можуть бути взяті на військовий облік.

Зміни до порядку проходження служби особами рядового та начальницького складу МВС
Так, визначено, що за загальним правилом особи начальницького складу проходять службу до досягнення ними граничного віку. Проте в разі службової необхідності керівник відповідного органу може прийняти рішення щодо залишення таких осіб на службі до 5 років на їхнє прохання та за клопотанням керівника відповідного самостійного структурного підрозділу. Продовження строку служби здійснюється з урахуванням високої професійної підготовки, значного досвіду практичної роботи на займаній посаді, відсутності дисциплінарних стягнень та визнання придатності за станом здоров’я.
Додатково КМУ визначив, що чергова відпустка за бажанням особи рядового або начальницького складу може бути поділена на частини за умови, що основна її частина становить не менше 14 календарних днів. Невикористана частина чергової відпустки може бути надана особі рядового або начальницького складу до кінця року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.
 До того ж відтепер особи середнього, старшого і вищого начальницького складу можуть звільнитися зі служби в запас за угодою сторін.
Також тепер дозволяється приймати працівників за результатами конкурсу на умовах строкового трудового договору (контракту) на посади осіб начальницького складу, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною.
Джерело: Постанова КМУ від 3 червня 2022 року № 646

Медична та психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з воєнними діями
Мінсоцполітики повідомило, що постраждалі від експлуатації та/або насильства за ознакою статі можуть отримати медичну та психологічну допомогу (консультації медичних спеціалістів, обстеження, лікування) у Реабілітаційному центрі Міжнародної організації з міграції (МОМ) у м. Київ.
Є можливість:
— перебування в центрі протягом 2 тижні;
— обстеження, консультації психолога/психотерапевта, призначення лікування під  час перебування в центрі протягом 3 днів;
— отримання допомоги амбулаторно.
За консультацією можна звертатися на гарячу лінію Представництва МОМ в Україні за номером телефону 527 або 0 800 505 501 (щодня з 8:00 до 20:00).
 
Нові завдання та повноваження Міноборони
Уряд вніс деякі зміни до положення про Міністерство оборони України, визначивши нові завдання та повноваження Міноборони:
— забезпечення формування та реалізація державної політики з питань національного спротиву, а також організація базової підготовки громадян до національного спротиву;
— розроблення структури, порядку, складових плану оборони України;
забезпечення функціонування системи військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
— затвердження положення про заклади фахової передвищої військової освіти, статути вищих військових навчальних закладів, закладів фахової передвищої військової освіти та військових ліцеїв, які належать до сфери управління Міноборони, а разом з МОН — положення про військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, затвердження стандартів військової освіти, крім стандартів вищої освіти;
— управління науковою та науково-технічною діяльністю у сфері оборони тощо.
Джерело: Постанова КМУ від 3 червня 2022 року № 651
 
Розширення повноважень антитерористичного центру при СБУ
КМУ прийняв рішення додатково покласти на АТЦ при СБУ такі повноваження:
— сприяти оперативним підрозділам суб’єктів боротьби з тероризмом у вирішенні завдань оперативно-розшукової діяльності;
— сприяти розвідувальним органам України у виконанні покладених на них завдань та здійсненні функцій, передбачених Законом України «Про розвідку»;
— взаємодіяти із суб’єктами розвідувального співтовариства;
— брати участь у протидії диверсійним проявам.
Також уряд визначив, що посади в штабі заміщуються військовослужбовцями, державними службовцями та працівниками лише Служби безпеки України.
Джерело: Указ Президента України від 9 червня 2022 року № 398/2022
 
Можна подати пропозиції до проєкту постанови щодо зразка надгробка особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною
До 21 червня 2022 року ви маєте можливість подати свої пропозиції та зауваження до проєкту Постанови КМУ, яку розробило Мінветеранів, щодо змін до опису зразка надгробка, що безоплатно споруджується на могилі померлої (загиблої) особи, яка має особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.
Свої пропозиції можна подати в письмовому та/або електронному варіанті на адресу Міністерства у справах ветеранів України: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Додаткові питання за номером телефону: (063) 688-9544 .
Проєкт, порівняльна таблиця та пояснювальна записка за посиланням
 
Забезпечення допоміжними засобами реабілітації
Нещодавно набрав чинності оновлений порядок забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, який спрощує процедуру їхнього отримання військовослужбовцями, добровольцями територіальної оборони та мирними громадянами.
У зв’язку з цим Мінсоцполітики розробило інструкцію щодо механізму безкоштовного забезпечення засобами реабілітації, а також розмістило в себе на вебсайті посилання на каталог комплектувальних для виготовлення індивідуальних протезно-ортопедичних виробів.
Посилання на інфографіку
Посилання на каталог комплектувальних виробів
 
 Перевірка статусу заявки на допомогу від міжнародних організацій
На сайті єДопомога з’явилась опція перевірки статусу заявки на допомогу від міжнародних організацій.
Можуть бути такі статуси заявки:
— «Заявка не знайдена»;
— «Ваша заявка в процесі верифікації»;
— «Ваша заявка успішно верифікована»;
«— Ваша заявка не пройшла верифікацію»;
— «Ваша заявка містить помилки»;
— «Заявка знаходиться в очікуванні на виплату від міжнародних організацій».

Дайджест для тих, хто за кордоном
Мінсоцполітики разом з партнерами розробило дайджест, де розміщено інформацію щодо умов тимчасового перебування громадян України в 154 країнах. Матеріал містить інформацію про:
— отримання статусу;
— забезпечення житлом;
— надання фінансової допомоги;
— медичні питання;
— отримання освіти;
— питання працевлаштування;
— реєстраційні центри для переміщених з України тощо.
Дайджест за посиланням.
 
Бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття
Уряд затвердив бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2022 рік, у якому виділив 200 000 000 грн роботодавцям для компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.
Джерело: Постанова КМУ від 07 червня 2022 року № 654
 
Ставка військової облігації
Уряд визначив, що ставка військових облігацій є плаваючою і обраховується, виходячи із середнього значення облікової ставки Національного банку за річний період, який закінчується першого числа місяця, що передує місяцю здійснення чергових купонних виплат та починається першого числа цього ж місяця попереднього року (раніше ставка доходу складала 11% річних).
Джерело: Постанова КМУ від 07 червня 2022 року № 659