Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який набув чинності 7 квітня 2022 року, були внесені зміни до Земельного кодексу України. Отримуючи з цього приводу чимало запитань від наших читачів, ми попросили завідувача Шепетівського бюро правової допомоги Євгена Бондаря відповісти на найбільш поширені з них.

Отже, через обмеження наразі не можна: передавати в оренду сформовану земельну ділянку (є кадастровий номер, визначена площа), яка потребує зміни цільового призначення; передавати в оренду землі запасу. Для ведення с/г виробництва на таких землях потрібно змінити код їх код цільового призначення; передавати в оренду земельні ділянки під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами. Вони мають окремий код цільового призначення — 18.00), який потрібно змінити; змінити склад угідь («пасовище» на «рілля») при передачі земельної ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва; органам місцевого самоврядування передавати в оренду земельні ділянки с/г призначення із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства»,  оскільки в цьому випадку потрібно змінювати цільове призначення; формувати земельну ділянку за рахунок ділянки під господарськими будівлями і дворами для передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва; передавати у власність громадянам присадибні земельні ділянки.
Це потребує проведення реєстрації таких ділянок у Державному земельному кадастрі. Натомість відомості про землі державної власності, які можуть бути передані в оренду чи власність, наразі отримати можна — у Держгеокадастрі або його територіальному органі, також у місцевих радах.
Та оскільки ситуація може змінюватися, варто стежити за  інформацією про функціонування Державного земельного кадастру на офіційному вебсайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру чи безпосередньо цікавитися в її структурних підрозділах.
Як отримати в користування  присадибні   ділянки (городи), якщо  попередні користувачі померли і не оформили на них права власності?
Якщо померлі громадяни не мали оформлених прав на городи, то їхні спадкоємці не можуть їх успадкувати. Тож присадибні ділянки (городи) в такому випадку можна надавати в користування будь-яким іншим особам.
Чи можна передавати в оренду частину площі землі, на яку не виготовлений кадастровий номер?
Так, можна. При передачі в оренду частини площі земельної ділянки потрібно сформувати її у земельну ділянку за правилами, передбаченими Законом № 2145, тобто на підставі розробки землевпорядної документації землеустрою щодо інвентаризації земель, без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру та присвоєння їй кадастрового номера.
Чи дозволено передавати в оренду невитребувані (нерозподілені) паї?
Дозволено. Невитребувані (нерозподілені) паї можна передавати в оренду за рішенням місцевої ради відповідної територіальної громади.