Оновлений порядок отримання статусу УБД
21 жовтня 2022 року на засіданні уряду прийняті зміни до постанови КМУ № 413, що регулюють питання присвоєння статусу УБД для військовослужбовців. Так, урегульовано питання оформлення статусу ветерана військовослужбовцями, які стали на захист нашої держави під час воєнного стану з 24 лютого цього року.

Статус УБД також може надаватися добровольцям Сил територіальної оборони. Наразі не йдеться про членів добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ).
Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців, які беруть участь у заходах із забезпечення оборони, зокрема тих, які отримали поранення, контузії, каліцтва, є виконання ними особисто або в складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань, розвідувальних заходів. При цьому не встановлюється вимог щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій.
Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):
    — бойових донесень;
    — журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
    — вахтових журналів;
    — польотних листів;
    —  матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.
Для отримання статусу УБД військовослужбовці, командири військових частин мають звернутися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина з:
    —  одним із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, перерахованих вище;
    — довідкою про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена тепер новим додатком до постанови КМУ № 413.
При цьому звернутися з документами необхідно протягом місяця з дня участі у виконанні бойових завдань або проведенні розвідувальних заходів чи отриманні поранення, контузії, каліцтва.
Джерело: Постанова КМУ від 21 жовтня 2022 року № 1193.

Зміни в порядку направлення на лікування за кордон осіб, постраждалих унаслідок військової агресії
Порядок направлення осіб із складових сил безпеки та оборони, постраждалих у зв’язку з військовою агресією рф, на лікування за кордон, виклали в новій редакції.
Відтепер направлення на лікування за кордон стане можливим за наявності ще однієї підстави: повідомлення від Координаційного центру з надзвичайних ситуацій (Emergency Response Coordination Centre) Європейської Комісії через електронну платформу “Система раннього попередження та реагування” (Early Warning and Response System) про готовність конкретної країни — члена ЄС, на безоплатній основі прийняти на лікування.
Крім цього, згідно з оновленим порядком на початковому етапі подання документів для направлення на лікування за кордон не вимагатиметься дозвіл керівника складової сил безпеки і оборони, до якого належить захисник України, на виїзд за кордон. Натомість підготовка дозволів на перетин кордону відбуватиметься на завершальному етапі оформлення документів.
При цьому транспортування захисників України на лікування за кордон до державного кордону організовуватиме МОЗ (а не Міноборони, як це було раніше) за сприяння Міноборони, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби.
Нова редакція Порядку затверджена Постановою КМУ від 14 жовтня 2022 р. №1169 “Про внесення змін до Порядку направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон”.
    
Фінансування проєктів громадських об’єднань Українським ветеранським фондом
З 18 жовтня по 7 листопада громадські об’єднання, діяльність яких спрямована на захист прав і свобод, задоволення суспільних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів ветеранів та членів їхніх сімей, можуть подати заявку на фінансування своїх проєктів до Українського ветеранського фонду.
Претендувати на фінансування можуть громадські об’єднання:
    — зареєстровані відповідно до вимог законодавства не пізніше ніж за 2 роки до отримання фінансової підтримки;
    — мають статус неприбуткової організації;
    —  до статутної діяльності яких належать питання щодо захисту прав і свобод, задоволення суспільних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів ветеранів та членів їхніх сімей.
Такі громадські об’єднання можуть отримати фінансування для проєктів на суму від 500 тис. грн до 1 млн грн.
Подати заявку на фінансування, а також дізнатися детальніше про це можна за посиланням.
 
Зміни до Порядку виконання загальнодержавних програм громадськими об’єднаннями ветеранів війни
Міністерство у справах ветеранів України розробило проєкт наказу «Про внесення змін до Порядку виконання загальнодержавних програм (проєктів, заходів) громадськими об’єднаннями ветеранів війни».
У вказаному проєкті наказу пропонується оновити механізм виконання загальнодержавних програм, зокрема у зв’язку з використанням електронної системи проведення конкурсу, спрощення порядку надання коштів на виконання програм та одночасного посилення контролю за їхнім використанням.
Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можна подати до 04 листопада 2022 року в письмовій формі на адресу Міністерства (провулок Музейний, 12, м.Київ, 01001) або в електронній формі (Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).
Проєкт наказу та деталі за посиланням.
 
Координаційний штаб з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої території, допомоги у поверненні в Україну
18 жовтня 2022 року уряд утворив Координаційний штаб з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої рф території України, зокрема Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, через територію інших країн на територію України, допомоги в поверненні в Україну.
Штаб існуватиме як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України для сприяння координації діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів та громадських об’єднань з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої території через територію інших країн на територію України та допомоги у поверненні в Україну.
Джерело: Постанова КМУ від 18 жовтня 2022 р. № 1187 “Про утворення Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, зокрема Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, через територію інших країн на територію України, допомоги у поверненні в Україну”.
 
Зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО
Уряд уніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”.
Відтепер:
    —  територіальні органи Нацсоцслужби будуть здійснювати вибіркову перевірку фактичного місця проживання/перебування ВПО, які отримують допомогу на проживання;
    —  уточнено, що в разі відсутності в заяві для отримання допомоги як ВПО інформації про наявність статусу особи з інвалідністю відповідні дані можуть бути отримані з інформаційних ресурсів Мінсоцполітики;
    —  ВПО, які подали заяву на отримання допомоги через Портал Дія до 30 квітня 2022 р. та яким вона не надійшла, зможуть її отримати за період, коли така особа мала право на допомогу, лише на підставі сформованого Мінцифри відповідного переліку ВПО, що подається Мінсоцполітики. Отже, виключена можливість звернутися до органу соціального захисту населення особисто чи поштою із заявою для отримання допомоги.
Джерело: Постанова КМУ від 14 жовтня 2022 р. № 1168 “Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”.
 
Виплата та доставка пенсій на деокупованих територіях
Уряд урегулював порядок виплати пенсій громадянам, які проживають на деокупованих територіях. Так, у разі відновлення технічної можливості Укрпоштою здійснювати виплати пенсій у деокупованих населених пунктах, Пенсійний фонд України терміново без звернень одержувачів відновлює виплату пенсій, що була припинена в період з 1 серпня 2022 р. відповідно до статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняˮ.
Виплата пенсій здійснюється на таких територіях представниками Укрпошти особисто одержувачу. У разі неотримання пенсій протягом двох виплатних періодів виплата буде перерахуватися на поточні рахунки, що відкриваються в банку за зверненням органів Пенсійного фонду України без заяв одержувачів.
Джерело: Постанова КМУ від 14 жовтня 2022 р. № 1170 “Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 р. № 162”.
 
Зміни до порядку захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів
18 жовтня 2022 року внесені зміни до Указу Президента України від 25 червня 2002 року № 581/2002, якими викладений в новій редакції Порядок здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України. Відтепер ним також регулюється питання розгляду заяв, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України.
Детальніше в Указі Президента України №722/2022.