Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 346

Для моєї сім’ї помідори — найголовніша культура, тож вирощую їх вже багато років і, як правило, із власного насіння. Минулого літа на наших грядках росли кілька десятків сортів, які розрізнялися за строками дозрівання, вагою, формою і кольором плодів, висотою рослин, стійкістю проти фітофтори та іншими характеристиками.

«Вернісаж» і «Спокуса» не підведуть
Врожай щороку збираю щедрий. І не тільки я. Це засвідчили й десятки вдячних листів від дачників, з якими безкоштовно поділився деякими сортами, насіння котрих зібрав більш ніж потрібно. До речі, щороку поповнюю свою колекцію новинками, дістаючи ексклюзивні сорти навіть із-за кордону.
Як і завжди, порадували влітку перевірені часом високоврожайні сорти «Вернісаж» (жовтий, червоний і рожевий), «Спокуса», «Аурига», які зарекомендували себе стабільною і високою врожайністю, хорошою зав’яззю плодів у спекотне літо. Вони полюбилися за стійкість проти хвороб та раннє достигання. Іншими словами, овочівники саджають їх тоді, коли не хочуть ризикувати майбутнім урожаєм. Не підводять ніколи! Висота кущів до 1,5 м, плоди округлі, вагою до 60-100 грамів, усі — відмінних смакових якостей. Неперевершені для консервування.
Потішив своєю екзотично-казковою «розмальовкою» такий цікавий сорт, як «Пір’їна жар-птиці», що створює на грядці красу і настрій. Ці помідори, дійсно, ніби з казки, й до того ж, ранні й низькорослі. А «змагається» з ним у красі високорослий, середньостиглий 100-грамовий помідор «Кавунчик» з неймовірно красивим червоно-оранжевим забарвленням. Плодоносить він до самої осені, є стійким до захворювань. Та й врожайність висока і стабільна.
Щодо ранніх сортів, то пальма першості цілком заслужено буде у «Товстого Джека». Це — надранній низькорослий, високоврожайний сорт. Головна ж його перевага — поєднання ранньостиглості й великоплідності перших і дуже смачних плодів з ароматною й солодкою м’якоттю.
Найсолодший серед чері
Високими смаковими якостями та оригінальним кольором вражають також помідори рідкісних сортів «Зеро» та «Білий восковий». Перший — ранньостиглий низькорослий сорт, плоди круглі, великі, червоно-оранжеві, з високим вмістом цукру. Їхня цінність: невибагливість до вирощування, стійкість до перепадів температури, стабільна врожайність, рекомендується для дієтичного харчування, а другий — середньоранній низькорослий сорт, плоди дуже солодкі, практично білого кольору, м’ясисті, вагою до 400 грамів. До речі, білі помідори мають велике дієтичне значення, показані при алергії, хворобах органів травлення, а також маленьким дітям.
Та коли вже зайшла мова про лікувальні властивості томатів, не можу не згадати про сорт «Здорове життя», який посідає гідне місце на моїй грядці. Це — ранній, високорослий і надзвичайно продуктивний сорт, плоди вагою до 30-40 грамів, червоні, високої якості і неповторного смаку, багатогронові (10-15 помідорів у кожному гроні). «Здорове життя» — найсолодший з усіх чері-помідорів. І, як стверджують фахівці, цей сорт має підвищений вміст лікопіну, який є протипухлинним засобом, саме тому «Здорове життя» називають протираковим помідором.
Справжнє диво саду
Та окремої розповіді заслуговує сорт «Диво саду». Вирощую його вже декілька років, і жодного разу він мене не підвів, тож я ним повністю задоволений. І є чим:  плоди дуже красиві, круглі, червоні, вагою іноді й до кілограма, стійкі проти фітофтори, а врожайність — до 20 кілограмів з куща. Але особливо хочеться відзначити їхні смакові якості: вони заслуговують найвищої оцінки. Помідори цього сорту ідеальні для салатів, а смак томатного соку з них просто неперевершений! Без перебільшення, цей сорт — справжнє диво!
Влітку я зібрав чималу кількість насіння цього сорту, тому маю можливість безкоштовно поділитися з городниками. Отож надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: Сенчуку А. І., вул. М. Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005. Буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці влітку з’явиться «Диво саду».