Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 406

Масаж для новонароджених не має практично нічого спільного з аналогічною процедурою для дорослих. Він дозволяє дитині відчути психологічний і фізичний комфорт, налагодити тісний тілесний контакт з мамою. Особливо рекомендований масаж для недоношених дітей і немовлят, які знаходяться на штучному вигодовуванні. За результатами досліджень, недоношених дітей, яким робили цю процедуру, виписували з лікарні на сім днів раніше. Окрім того, ці діти важили на 47 відсотків більше, ніж інші малюки.

Для чого необхідний масаж немовляті?
Молодим батькам іноді незрозуміло, для чого потрібен масаж немовляті. Його використовують для лікування різних патологій, на відміну від лікарських препаратів, він не має побічних дій за умови відсутності протипоказань і правильній техніці виконання. Масаж немовляті показаний для профілактики проблем з розвитком і появи різних патологій.
Процедура приносить величезну користь: зміцнює м’язи та кістковий скелет; сприяє поліпшенню кровообігу; формує рухові навички; забезпечує правильний розвиток опорно-рухового апарату; дозволяє позбутися від нервового напруження або збільшити тонус м’язів; покращує роботу шлунково-кишкового тракту, попереджає кольки та надмірне газоутворення; стимулює обмінні процеси; сприяє поліпшенню стану шкірних покривів.
Правильно виконаний масаж сприятливо впливає на психічне здоров’я дитини та її інтелектуальний розвиток.
Коли можна робити масаж немовляті?
Визначати це повинен педіатр після огляду малюка. Загальнозміцнювальний масаж зазвичай рекомендують робити з 2,5-3 місяців, а лікувальний - призначають з 1 місяця. Протягом першого року життя дитини досить зробити 4 курсу (через кожні 3 місяці) по 10 днів.
Не варто самостійно починати розминати спинку і кінцівки малюка без консультації з лікарем.
Скільки разів на день робити масаж немовляті?
Кількість сеансів в день визначається лікарем. Зазвичай, достатньо однієї процедури, яку виконують в першій половині дня. При явних патологіях масаж іноді призначають 2 рази на день - вранці і ввечері.
Не варто займатися самодіяльністю без попередньої консультації педіатра або іншого фахівця.
Як робити масаж грудній дитині?
Важливо знати, що лікувальний масаж може робити дипломований фахівець, який має досвід роботи з маленькими дітьми з дотримання певних правил.
Отож, всі прикраси з рук перед сеансом необхідно зняти, бо вони можуть травмувати ніжну шкіру немовляти. Перед початком руки вимити та зігріти. Робити масаж потрібно через 40-60 хвилин після їди або за 40 хвилин до годування. Дитина повинна виспатися. Не рекомендується робити масаж перед сном. Від застосування кремів і присипок краще відмовитися. Допускається використовувати спеціальні масла, та й то їх рекомендується наносити тільки на руки в невеликих кількостях. Всі рухи повинні бути ніжними та в жодному разі не завдавати дитині біль. Під час процедури важливо ніжно розмовляти з немовлям, щоб налагодити з ним емоційний контакт.
Починайте робити масаж з погладжувань протягом 3-4 хвилин. Потім поступово додайте розтирання, розминання, вібрації (легкі поплескування долонею або кінчиками пальців).
Якщо немовля під час процедури починає плакати або вередувати, масаж краще припинити і перенести його на інший час. Якщо ситуація повторюється, необхідно звернутися до лікаря за консультацією, щоб встановити причину. Після завершення сеансу важливо добре вкутати немовля і хвилин 40 не виходити на вулицю.