Омбудсмен Дмитро Лубінець пояснив алгоритм отримання довідки про перебування в полоні: довідку про перебування військовослужбовця в полоні видають громадянам України та іноземцям. Для її отримання людина може звертатися особисто або через законного представника чи члена сім’ї онлайн в електронному вигляді або прийшовши особисто в установу.

Для отримання довідки необхідно написати заяву та передати її до:
— Міноборони;
— іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до закону;
— правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями;
— командира підрозділу ЗСУ;
— іншого утвореного відповідно до закону військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки та оборони України.
Заява для отримання довідки про перебування військового в полоні може бути написана в довільній формі, проте обовʼязково має містити:
— військове (спеціальне) звання (у разі наявності) полоненого, його прізвище, ім’я, по батькові;
— спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
— військове формування, правоохоронний чи інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома), у штаті якого перебувала особа на момент полону;
— період перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.
У разі відсутності в заяві зазначених відомостей особі, яка подала таку заяву, довідка не оформлюється, про що їй повідомляється письмово. Довідка про перебування в полоні оформлюється протягом 30 календарних днів із дня надходження заяви та може бути видана особисто або надіслана поштою.