Спрощено процедуру направлення військового на лікування за кордон

Уряд спростив порядок направлення за кордон на лікування військових, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Відповідно до змін для направлення за кордон заклад охорони здоров’я, у якому захисник України перебуває, готує висновок про необхідність такого направлення. Такий висновок підписується керівником закладу та лікуючим лікарем. Форма висновку визначена в додатку 1.  Як і раніше, висновок разом з іншими документами надсилається держоргану сектору безпеки і оборони, у якому проходить службу військовий, для подальшого погодження направлення. Це визначено постановою уряду від 21 квітня 2023 року № 361.

 Порядок надання компенсації для відновлення нерухомого майна, пошкодженого внаслідок бойових дій

Уряд затвердив механізм надання компенсації для відновлення деякого нерухомого майна, пошкодженого внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення”. Ідеться про одноквартирні будинки, зблоковані будинки з окремими квартирами, житло в багатоквартирному будинку. Розмір компенсації за один пошкоджений об’єкт не може бути більший ніж 500 тисяч гривень. Компенсація надається на придбання будівельної продукції для поточного чи капітального ремонту самостійно або через замовлення виконання відповідних послуг чи робіт. Використати кошти потрібно протягом року з моменту отримання. Отримати компенсацію можуть повнолітні власники майна, які є громадянами України. Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих ветеранів чи Захисників;
  • мобілізовані, яким поки не надано статус УБД;
  • особи з інвалідністю I та II групи;
  • багатодітні сім’ї тощо.

Для отримання компенсації необхідно подати заяву через Дію.  Докладніше в постанові Кабміну від 21 квітня 2023 року № 381.

 Роз'яснення Мінветеранів про отримання ОГД

Мінветеранів підготувало інфографіку — роз'яснення щодо одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності. Інфографіка містить інформацію про те, хто має право на виплату і в якому розмірі, куди звертатися та з якими документами. Посилання на роз’яснення.

 Військово-транспортний обов’язок

Уряд установив обов’язок територіальних органів з надання сервісних послуг МВС щокварталу та протягом 5 робочих днів з дати надходження відповідних запитів від ТЦК та СП подавати інформацію про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. Про це в постанові Кабміну від 21 квітня 2023 року № 373.

 Заборона стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з деяких осіб

Уряд визначив, що під час воєнного стану забороняється стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, накопиченої після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до відповідного переліку. Це поширюється на споживачів та/або членів їхніх сімей, які покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку в паперовій або електронній формі довідку про взяття на облік ВПО або інші документи, що підтверджують переїзд. Детальніше в постанові Кабміну від 21 квітня 2023 року № 390.