Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 322

Зміни у встановленні зв`язку інвалідності та поранення (чи іншого ушкодження)

 Передбачається, що зв’язок між інвалідністю та пораненнями, які отримані під час спротиву збройній агресії рф після 24 лютого 2022 року на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, встановлюється на підставі рішення міжвідомчої комісії з питань встановлення факту отримання поранень чи інших ушкоджень здоров’я.

У попередній редакції постанови така можливість була передбачена лише для зони АТО/ООС. Такі ж зміни (скасовано територіальну прив'язку до АТО/ООС) стосуються визначення причини інвалідності та Порядку встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я. Детальніше за посиланням

Передача військового майна

 Відтепер до Національної поліції, Адміністрації Держприкордонслужби та Адміністрації Держспецзв'язку може передаватися будь-яке військове майно. Раніше військове майно (незалежно від виду) могло передаватися в управління лише міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, які контролюють силові формування.

Особливості оборонних закупівель на період воєнного стану

 Уряд затвердив Порядок визначення предмета закупівлі під час закупівель продуктів харчування, послуг із забезпечення комплектами продуктів, харчуванням та його організацією для ЗСУ. Порядок визначає, що під час таких закупівель:

 Окрім цього, Кабмін актуалізував положення постанови, що стосуються оприлюднення звітів договорів про закупівлю та додатків до них, укладених без використання Прозоро, узгодивши їх із Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про оборонні закупівлі” щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні”.

 Причому конкретизовано, що додатки до звітів про договори про закупівлю мають оприлюднюватись у форматі Excel.  Детальніше в Постанові Кабміну від 09 травня 2023 р. № 465.

Центри підтримки цивільного населення

Уряд рекомендував ОДА та органам місцевого самоврядування створити координаційні центри підтримки цивільного населення та затвердити положення про них з урахуванням Типового положення, розробленого Кабміном.

Відповідно до Типового положення такі центри мають стати консультативно-дорадчими органами для підтримки та координації надання допомоги постраждалим внаслідок збройного конфлікту, зокрема ВПО, ветеранам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих.

До завдань центрів належать:

Кабмін рекомендує ОДА створити такі центри до 1 липня 2023 року. Детальніше в Постанові КМУ від 09 травня 2023 р. № 470.

План реформування органів правопорядку на 2023–2027 роки

Президент України затвердив Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023–2027 роки.

У плані виокремлені 6 стратегічних пріоритетів реформування, а саме:

Детальніше про напрямки та зміст реформування органів правопорядку в Указі Президента України від 11 травня 2023 року № 273/2023.

 Заходи з відзначення у 2023 році Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність

До 25 травня 2023 року українська громадськість має можливість долучитися до обговорення проєкту заходів, приурочених до Дня пам’яті захисників України, висловити свої пропозиції та зауваження. Станом на зараз планується проведення щорічного забігу в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за героїв України», Всеукраїнської акції пам’яті «Сонях», виставок знищеної російської техніки, низки національно-патріотичних заходів та мистецьких подій, присвячених вшануванню полеглих воїнів.

Звернення можна надіслати в письмовій та/або електронній формі на адресу Міністерства у справах ветеранів України: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001,  е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Детальніше за посиланням

 Роз'яснення щодо отримання пільг учасниками бойових дій

На сайт Мінветеранів додали інструкцію щодо основних кроків учасників бойових дій для отримання належних пільг та соціальних гарантій. У ній можна знайти перелік дій, які треба виконати, та приклади необхідних документів і додатків до них.

Сайт-довідник «Шлях пораненого»

На сайті Міноборони розпочав роботу сайт-довідник «Шлях пораненого», за допомогою якого учасники бойових дій матимуть змогу розібратись у всіх бюрократичних тонкощах процесу лікування військового та подальшого отримання виплат. Там розміщено зразки рапортів та покрокові інструкції одержання виплат, протезування, отримання статусу УБД, посвідчення особи з інвалідністю тощо. Крім того, на сайті є «Довідник військовослужбовця після поранення» та багато іншої корисної інформації. Посилання на сайт.

 Всеукраїнська програма ментального здоров’я

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

На заході обговорили проєкт постанови Кабміну «Про утворення центрів підтримки цивільного населення в умовах збройного конфлікту», а також представили 7 пріоритетних проєктів Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Серед них:

Детальніше за посиланням.

Департамент з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони

Затверджено Положення про Департамент з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони. Це незалежний структурний підрозділ, у підпорядкуванні якого перебувають територіальні підрозділи. Департамент підпорядковується безпосередньо Міністру оборони, який забезпечує гарантії незалежності від впливу чи втручання в його роботу. Основними завданнями підрозділу є розроблення, організація та контроль за проведенням заходів щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією; організація роботи з оцінки корупційних ризиків у діяльності Міноборони, Збройних Сил та ДССТ, підготовка заходів щодо усунення їх, внесення керівництву відповідних пропозицій. Для своєї роботи Департамент може витребувати документи в системі Міноборони, у тому числі ті, що містять інформацію з обмеженим доступом (крім державної таємниці), та робити копії їх.

Зміни щодо присвоєння статусу Герой України

Указом Президента було внесено зміни до статуту Герой України. Попередній розгляд подань та інших матеріалів про присвоєння звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку особами, які брали безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони України, буде розглядатися спеціальною експертною групою, утвореною при Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України. До складу групи увійдуть представники Міноборони, Генштабу ЗСУ, МВС, Нацгвардії, Держприкордонслужби тощо. Без висновку експертної групи матеріали щодо присвоєння звання на розгляд Комісії виноситися не будуть.

Протокол про вручення нагородних атрибутів до звання направлятиметься до Департаменту з питань громадянства, помилування, державних нагород Офісу Президента України. Цей департамент відповідатиме за підготовку матеріалів на засідання Комісії та організаційне забезпечення її діяльності, робочих, експертних груп. Деталі за посиланням.