Перерозподіл видатків на виплату грошової компенсації для придбання житла
Відповідно до розпорядження Уряду від 12 травня 2023 р. № 424-р, зменшено обсяг видатків розвитку за програмою 1511060 для компенсації за житло учасникам бойових дій на території іноземних держав на понад 555 тис. грн.

На цю ж суму відповідно збільшено бюджетну програму 1511070 для виплат компенсацій за житло для членів сімей загиблих ветеранів, а також осіб, які стали особами з інвалідністю 1–2 груп унаслідок участі в Революції Гідності.
Відповідно до Додатку 2 до розпорядження, збільшено субвенцію обласним бюджетам Закарпатської та Івано-Франківської області.
Розпорядження та додатки до нього — за посиланням.

Зменшення розміру компенсацій для відновлення нерухомості за програмою “єВідновлення”
Відповідно до постанови Уряду від 12 травня 2023 р. № 487, розмір компенсації за один пошкоджений об’єкт у межах програми “єВідновлення” не може бути більший ніж 200 тис. грн. Раніше максимальна сума складала 500 тис. грн.
Нагадуємо, до нерухомості в рамках програми “єВідновлення” належать такі об`єкти: одноквартирні будинки, у тому числі відокремлені житлові будинки садибного типу, зблоковані будинки з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці, котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності, будинки садибного типу, дачні та садові; квартири (житлові приміщення) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені).
Додатково зауважимо, що Міністерству розвитку громад виділено 4433 350 тис. гривень (видатки споживання) на нову бюджетну програму компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією росії, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення” відповідно до постанови від 16 травня 2023 р. № 493. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури є відповідальним виконавцем нової бюджетної програми.

Зміни щодо функцій Нацполіції
Постановою Уряду від 12 травня 2023 р. № 485 внесено зміни до Положення про Національну поліцію України. Національна поліція (у взаємодії з іншими органами) тепер може боротися з диверсійно-розвідувальними силами агресора та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями, сприяє прикордонникам у виявленні та ліквідації каналів незаконного перетину державного кордону, переміщення зброї, боєприпасів, вибухових речовин, у межах постанови Уповноваженого із захисту державної мови вживає заходів щодо захисту української мови як державної, а також наглядає за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин (собак) у громадських місцях, дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження.

Підготовка до реінтеграції деокупованих територій Донецької і Луганської областей
Уряд рекомендує обласним військовим адміністраціям у Донецькій і Луганській областях утворити координаційні ради з питань стабілізації ситуації на деокупованих територіях області та реінтеграції їх. Такі ради готуватимуть плани першочергових дій з реінтеграції із зазначенням відповідних фінансово-економічних розрахунків, потреб матеріально-технічного забезпечення, відповідальних виконавців та строків виконання), а після звільнення територій подаватимуть щомісяця до 25 числа Координаційному штабу з питань деокупованих територій інформацію про результати діяльності.

Зміни в нормах харчування військовослужбовців
Уряд виключив з норм харчування військових осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної фіскальної служби. Також розширено територіальну дію норм харчування: відтепер згадано про райони ведення бойових дій без визначення області. Також визначено, що на період воєнного стану військовослужбовцям, поліцейським, особам рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, залученим до заходів з правового режиму воєнного стану, де відсутня можливість використання централізованого питного водопостачання, за рішенням командира військової частини (керівника органу чи підрозділу) видається 1,5 л питної бутильованої води. Нагадаємо, відповідно до норми, військовослужбовцям в польових умовах (в таборах, на навчаннях, маневрах) та під час заходів з відбиття агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій з 1 червня по 1 вересня надається 3 л води питної бутильованої води.
Джерело: постанова КМУ від 16 травня 2023 р. № 496.