Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 318

Реалії війни стають головною причиною того, що зростає кількість безвісти зниклих осіб. Та коли ця проблема з’являється перед тією чи іншою родиною, люди почуваються розгубленими, не знають, що робити далі. Ці та інші питання ми порушили в розмові з Наталією Дзекар, регіональною координаторкою офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти в Хмельницькій області.

– Тривають бойові дії, трапляється, по кілька днів військові не телефонують рідним. А коли військовослужбовця вже вважають зниклим безвісти?
– Цивільна особа вважається зниклою безвісти, коли з нею втрачений зв’язок більше трьох днів, а військовослужбовець, – якщо немає жодної інформації про нього упродовж 16 днів.
Тоді військова частина повідомляє рідних через військкомат, територіальний центр комплектування про те, що з їхнім родичем утрачений зв’язок. Також у військовій частині проводять службове розслідування, щоб повідомити рідним, за яких обставин військовослужбовець зник безвісти. Буває, обставини зникнення стають відомі раніше як, до прикладу, полон, і про це одразу повідомляють військкоматам, а ті – рідним.
– Зросла, без сумніву, і кількість цивільних осіб, зниклих безвісти на територіях, які були тимчасово окуповані, за інших обставин. З чого рідним починати розшук?
– Найперше – звернутися до поліції за місцем перебування родини. Необхідно буде здати ДНК. І щоб безвісти зниклу особу внесли до реєстру, треба зателефонувати на гарячу лінію за номером: 0800-33-92-47. Витяг із цього реєстру надалі стане підставою звернення до органів соцзахисту для отримання допомоги. Такий витяг, до речі, потрібен і щоб групи розпочали пошук військовослужбовця.
Безвісти зниклих і справді багато. У єдиному реєстрі майже 24 тисячі осіб, які зникли за особливих обставин. А загалом на гарячу лінію надійшло майже 100 тисяч звернень про те, що шукають рідних, з якими втрачено зв’язок.
– Пошук зниклих безвісти, з огляду на таку кількість, потребує багатьох ресурсів.
– Цим займаються виключно державні та військові структури. Маю згадати, що багато людей звертаються до офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти чи регіональних центрів із питанням обміну полонених. Проте це компетенція військових структур. Ми лише формуємо списки, з якими надалі працюють структури, відповідальні за обмін.
– Бачимо, нерідко рідні виставляють у соцмережах фото зниклих військових, повідомляють дані військової частини, підрозділу. Це допомагає швидше знайти зниклих бійців?
– У жодному разі не можна публікувати світлини зниклих у соцмережах, особливо – у військовій формі, з даними про частину. Це – на руку ворогові, він використає цю інформацію проти наших бійців.
Якщо родичі побачили фото з полону, зрозуміло, без підписів, впізнали на ньому рідну людину, мають повідомити у військкомат. Звертаються й до нашого регіонального офісу, і ми надаємо консультації, щоб допомогти сім’ям, які зіткнулися з проблемою безвісти зниклих.
Хочу додати, що зателефонувати до регіонального координатора офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти в Хмельницькій області можна за номером: 067-380-50-65. У вихідні дні повідомлення приймаємо у Viber і Telegram за номером телефону: (095) 896-04-21.
У цей складний час ми повинні йти назустріч одне одному та об’єднувати зусилля, щоб розшукати зниклих безвісти.