Із 1 січня 2016 року відбулось чимало змін на законодавчому пенсійному полі. Зокрема, набрали чинності Закони України    «Про Державний бюджет України на 2016 рік», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», «Про  внесення змін до деяких законодавчих актів України», якими врегульовано  питання пенсійного забезпечення у поточному    році як  окремих  категорій  пенсіонерів, так і платників єдиного  соціального внеску.
Прокоментувати ці зміни ми попросили начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольгу Заярнюк.

— Ольго Сергіївно, давайте розпочнемо зі змін, які  стосуються безпосередньо пенсіонерів.  Скажіть, будь ласка, як зростатимуть у 2016 році мінімальні пенсійні виплати?
— У 2016 році мінімальні пенсійні виплати зростатимуть із 1074 гривень (станом на січень) у два етапи: з 1 травня — до 1130 гривень та з 1 грудня — до 1208 гривень.
— Чи змінився у 2016 році максимальний розмір пенсійних виплат?
— Так, максимальний розмір пенсії цього року зафіксовано сумою 10740 гривень. Це стосується тих пенсій, які призначаються, починаючи з 1 січня 2016 року.
— Скажіть, будь ласка, які новації відбулися у призначенні пенсій за вислугою років?
— З початку поточного року пенсії працівникам льотного та льотно-випробного складу, освіти, охорони здоров’я й соціального забезпечення, артистам призначатимуться не лише за наявності визначеної законом вислуги років на цих посадах. Відтепер право на пенсію за вислугу років такі категорії громадян мають після досягнення певного віку. Конкретніше, запроваджується поетапне збільшення пенсійного віку в залежності від дати народ-ження:
до 50 років (для  льотного  та  льотно-випробного  складу)
до 55 років (для  освітян,  медиків,  артистів).  Це збільшення відбуватиметься протягом наступних десяти років.
Переліки посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, затверджені: для льотного складу — постановою КМУ від 21.07.1995 № 418, педагогічних, медичних та соцпрацівників  – постановою КМУ від 04.11.1993 р. № 909, артистів – постановою КМУ від 12.10.1992 № 583.
— Ольго Сергіївно, чи змінився порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам?
— У 2016 році продовжено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам. Тобто,  працюючим особам, розмір пенсії у яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (тобто 1611 гривень), виплата пенсії буде проводитись у розмірі 85 відсотків, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
— Хто ж опиниться перед вибором — або пенсія, або заробітна плата?
— Пенсіонерам, які працюють на так званих «спецпосадах», пенсії не виплачуватимуться взагалі, а відновлення виплати пенсій відбудеться з дня, наступного після звільнення з роботи, за умови пред’явлення трудової книжки чи довідки про розірвання трудового договору.
— Скажіть, будь ласка, чи має хтось право на отримання пенсії в повному її розмірі та заробітну   плату?
— Якщо ж одержувачі пенсій є інвалідами І чи ІІ груп, інвалідами війни ІІІ групи, учасниками бойових дій, членами сімей загиблих військовослужбовців, у такому випадку вони одержуватимуть 100 відсотків розміру пенсії незалежно від факту роботи.
— Ольго Сергіївно, давайте зупинимося детальніше на пенсійних виплатах військовослужбовцям.
— У 2016 році також залишено незмінним особливий порядок виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання для осіб, які беруть участь в АТО, або проходять військову службу в силових міністерствах й відомствах, тобто отримують повний розмір пенсії та заробітну плату. Лише, якщо у таких осіб на утриманні є недієздатні члени сім’ї, виплата надбавки до пенсії на них припиняється.
Виплата пенсій військовослужбовцям припиняється у випадках, якщо вони працюють на посадах  держслужбовців, прокурорів і суддів (за винятком інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих військовослужбовців), як це було і у 2015 році.
Проте є новина: пенсії ветеранам військової служби, призначені відповідно до законів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», відтепер  виплачуються в повному обсязі. Для поновлення пенсійної виплати особам, які мають статус ветеранів військової служби, слід звернутись до органу Пенсійного фонду за місцем проживання та пред’явити відповідне посвідчення.
— Скажіть, будь ласка, яким чином цьогоріч здійснюватимуться відрахування з пенсійних виплат?
— Як і у минулому році, у поточному окремі розміри пенсій оподатковуватимуться і з них справлятиметься військовий збір. Хоча з 1 січня 2016 року межу для  оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання  змінено.
У 2015 році оподаткуванню в 15 відсотків підлягали пенсії, розмір яких перевищував три розміри мінімальної заробітної плати (3654 гривні) в частині, що не досягала 10-ти мінімальних заробітних плат. База оподаткування у 20 відсотків застосовувалась, якщо сума перевищення складала більш ніж 10-кратний розмір мінімальної зарплатні (12180 гривень).
У 2016 році зафіксовано  єдину ставку  оподаткування пенсій на рівні 15 відсотків для суми пенсійної виплати, що перевищує 4134 гривні (3 мінімальні заробітні плати станом на 01.01.2016). Одночасно з таких пенсій утримуватиметься 1,5 відсотка військового збору.
— Чи є пільгові категорії пенсіонерів, пенсії яких не оподатковуються?
— Не підлягають оподаткуванню пенсії, призначені учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.
— Як відомо, з червня минулого року пенсії за спецзаконами не призначаються і не перераховуються. Яка ж ситуація нині?
— З січня 2016 року всі пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, митникам, податківцям та іншим державним службовцям призначаються на загальних підставах, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
— З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Які зміни передбачені цим Законом?
— Законом, зокрема, передбачено, що для обчислення пенсії  враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року. При цьому враховуються суми заробітної плати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, незалежно від того, в скількох наукових закладах проходила трудова діяльність наукового працівника.
У разі, якщо період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше як 60 календарних місяців, для обчислення пенсії враховується також заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.
Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60 відсотків від суми заробітної плати такого працівника, яка визначається відповідно до статті 36 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. На неї, відповідно до законодавства, нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.
— Розкажіть, будь ласка, про порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують наукову пенсію.
— З 1 січня 2016 року працюючим пенсіонерам, яким пенсії призначені відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, застосовується порядок виплати, що діяв впродовж 2015 року. Тобто, в період роботи  пенсіонера на наукових посадах:
—  якщо пенсія призначена до 01.10.2011 року – виплачується 85 відсотків розміру призначеної наукової пенсії;
— якщо пенсія призначена після 01.10.2011 року — 85 відсотків розміру пенсії, обчисленого згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
—  на посадах, які дають право на призначення пенсії згідно із законами України “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про судоустрій та статус суддів” —  85 відсотків розміру пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
— на інших посадах –  у розмірі 85 відсотків призначеного розміру наукової пенсії, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (нині цей мінімум становить 1611 гривень).
— Ольго Сергіївно, а тепер давайте торкнемося змін, які стосуються платників єдиного соціального внеску. Який розмір єдиного соціального внеску з 1 січня 2016 року?
— Згідно із чинним законодавством, з 2016 року скасовано ставки єдиного соціального внеску, залежно від класу професійного ризику виробництва.
Ставку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яку сплачує роботодавець, знижено до 22 відсотків. Середній розмір ЄСВ в державі у 2015 році складав 38,79 відсотка.
Крім того, скасовано утримання єдиного внеску із заробітної плати працівників.
Зменшення ставки ЄСВ    з 2016 року жодним чином не впливає на механізм обчислення та розмір пенсії. Кошти з врахуванням понижуючої ставки єдиного внеску на виплату пенсій закладено у держбюджеті на поточний рік.