З 1 січня скасовано гарантований розмір допомоги на дітей одиноким матерям, що становив 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Про це йдеться у Законі України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, прийнятому Верховною Радою 24 грудня 2015 року.

Як пояснив начальник управління соціальних гарантій і компенсацій департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим МАРУНЯК, відтепер така допомога надаватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Для початку зазначимо, що нині прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років становить 1167 гривень, віком від 6 до 18 років — 1455 гривень.
До прикладу, одинока матір, у якої дитина 5-річного віку, отримувала, незалежно від своїх доходів, допомогу в розмірі 350 гривень (30 відсотків від розміру прожиткового мінімуму — 1167 гривень). Тепер до уваги береться середньомісячний сукупний дохід сім’ї на одну особу. Якщо мати отримує заробітну плату в розмірі 3000 гривень, то дохід на одну особу становить у їхній сім’ї 1500 гривень. Бачимо, що ця сума більша, ніж прожитковий мінімум для дитини до 6 років. Отже, допомогу на дитину жінка отримувати не буде.
Іще приклад. У матері — 12-річний син. І вона отримує зарплатні 2000 гривень на місяць. Інших видів доходу не має. Середньомісячний дохід на одну особу, бачимо, становить 1000 гривень. Від розміру прожиткового мінімуму (для дитини від 6 до 18 років) 1455 гривень віднімаємо 1000 гривень, отримуємо 455 гривень. Саме в такому розмірі й буде призначено допомогу на дитину.
Якщо ж мати виховує двох дітей віком до 18 років, і зарплата у неї становить, приміром, 1500 гривень, то середньомісячний сукупний дохід на одну особу в них виходить, відповідно, 500 гривень. Отже, допомога на дитину становитиме 955 гривень (1455 мінус 500).
Для нарахування й отримання допомоги на дітей одинокі матері повинні подати до управлінь соціального захисту такі документи: заяву, декларацію про доходи та майновий стан, довідки про доходи за останні 6 місяців, довідка про склад сім’ї (проживання дитини разом з матір’ю).
У згаданому вище законі також ідеться про зміни у призначенні тичасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Передбачено, що державна допомога таким дітям надаватиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина. Відтепер розмір допомоги визначатиметься як різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.
Увага! Важливо, зазначає Вадим Дмитрович, подати документи протягом січня-березня 2016 року. Тоді ці види допомог будуть призначені й виплачені за період з 1 січня 2016 року.
Ірина, мати 12-річної Настусі з Кам’янця-Подільського, каже, що 350 гривень допомоги від держави були для них своєрідним бонусом, якщо так можна назвати. Разом із донькою вони завжди планували, на що саме витратять ці гроші. То канцтовари для школи купували, то кофтинку, то на чобітки складали, а то просто платили за заняття танцями. Ніби й не така уже велика сума, але підмога бюджету їхньої маленької родини була. Тепер Ірина не зможе отримувати допомогу як одинока мати, бо її заробітна плата становить 3100 гривень.
Фахівці вважають, що новий порядок нарахування допомог на дітей одиноким матерям дасть змогу більш справедливо й об’єктивно визначати категорії, які справді потребують державної підтримки. Однак є побоювання, що люди навмисне приховуватимуть свої доходи. Тобто, мати, яка, приміром, офіційно отримує три тисячі гривень зарплати, не буде мати права на отримання допомоги від держави. А мати, яка отримує ті ж три тисячі, але, так би мовити, в конверті, зможе претендувати на цю допомогу. Тому так важливо подолати “тіньові” зарплати.
Хоча, скажіть мені, як можна вижити в нинішній ситуації, навіть отримуючи цю допомогу? Тобто, приміром, маючи щомісяця 1500 гривень середньомісячного сукупного доходу на одну особу? Але саме так і живе основна маса українців (з допомогами і без). Точніше, виживає, борсаючись у шалених цінах і високих тарифах. Чи надовго сил у них вистачить?