До редакції надійшов лист від Марії Броніславівни Ляшок із села Борщівка Городоцького району: «Я отримую субсидію, і для мене це вигідно. Мені дали 384 кубометри газу, обов’язкова плата — 215 гривень. Кожного місяця мені приходять повідомлення про рахунки. У них виставляються нулі, тобто оплачувати нічого, бо є переплата державних коштів. Обов’язкову плату вношу регулярно. Боюся, щоб не було претензій у кінці опалювального сезону. Чи правильно я роблю?
І ще одне питання мене цікавить. Якщо використала менше кубів, ніж норма, то чи пропадуть ці невикористані кубометри? І чи не зменшать мені потім норму?»

На лист нашої читачки відповів голова правління ПАТ «Хмельницькгаз» Михайло Юрченко. Ця відповідь одночасно може бути адресована й іншим нашим читачам, отримувачам субсидій, які теж ставили подібні запитання у своїх листах. У ній, зокрема, зазначено, що субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається в межах соціальної норми, затвердженої Постановою Кабміну України від 6 серпня 2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунальних послуг», незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг.
Варто наголосити, що фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного. Воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Згідно із законодавством, громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг. Від фактичного споживання залежить величина обов’язкового платежу за використані послуги: «У випадку, коли таке споживання перевищує соціальну норму, на яку було призначено субсидію, споживач, крім обов’язкової плати, сплачує за надлишок використаних послуг. У разі економії споживання послуг та щомісячної сплати обов’язкової частки за субсидією — на рахунку споживача накопичуються кошти, які перераховані структурними підрозділами управлінь праці та соціального захисту населення. У такому випадку споживач у наступні періоди може не сплачувати обов’язкову частку платежу домогосподарства, адже кошти, перераховані в межах соціальної норми, залишаються на його рахунку. Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не впливає на розмір субсидії, оскільки вона розраховується винятково на підставі соціальних норм споживання.
Ще раз зазначаємо, що споживати комунальні послуги економно — вигідно».