Француз Ж. Шампольйон, вивчаючи давньоукраїнську мову, зумів у 1822 році прочитати єгипетське письмо і відкрити культуру Стародавнього Єгипту. У 1880 році видатний лінгвіст — поляк Михайло Красуський, котрий знав 26 мов, опублікував дослідження під назвою «Давність української мови». Проаналізуваши її особливості, він зробив висновок: «…В основі європейських мов лежить латина, основою латини є санскрит, а основою санскриту є раритет європейської мови – це українська мова».

Тоді майже ніхто не повірив шанованому вченому. Але подальші дослідження лінгвістів різних країн почали давати ще несподіваніші результати. Так, у 1975 році болгарин-поліглот Джон Стойко прочитав рукопис «Листи до ока Божого» — пам’ятку української мови VII-VI століття до Різдва Христового, і на основі української мови розшифрував письмена… етрусків. Нині цікавим є той факт, що у санскриті — більше тисячі українських слів, вживаних і тепер.
Правда, науковці вже не заперечують, що санскрит значно давніший і від грецької, і від латинської мов. А багато вчених узагалі розглядають цю мову як найдревнішу з усіх тих, які розвинулися до письма. Та довгий час вважалося, що спільна прамова давно зникла, а її носії або вимерли, або були асимільовані. Та й самої мови як такої немає ні в реліктових діалектах, ні в жодних записах. Тому санскрит став справжнісінькою знахідкою для Європи.
Говорячи про поширення якоїсь напівміфічної індоєвропейської прамови, яка справді існувала і з якої сформувалися так звані індоєвропейські мови, потрібно брати до уваги той факт, що поширення будь-якої мови на великі простори можливе тільки завдяки або військовій, або культурній (або і одній, і другій) експансії більш розвиненого народу на народності менш розвинені. Так поширювалася англійська мови завдяки силі та культурному розвитку Британської імперії. Так поширювалися іспанська і французька мови завдяки іспанській та французькій колоніальним державам. А в давніші часи латинська мова поширилася завдяки Римській імперії, грецька – завдяки імперії Олександра Македонського і Візантійській імперії, китайська – завдяки Піднебесній імперії.
 Якщо ж врахувати, що спільна індоєвропейська мова поширювалася приблизно у п’ятому тисячолітті до н. е., то єдиною розвиненою цивілізацією, від Тибету до Британії, на той час була Аратта, або ж більш відома світові Трипільська культура, територію якої пізніше зайняла Скитія. Тому нині маємо всі підстави вважати, що витоками спільної «індоєвропейської мови-основи» є сучасна територія України, звідки й походить санскрит. А тим, що він так добре зберігся, можемо завдячити автентичному населенню ПраУкраїни, від якого всі ми й ведемо свій родовід.