Після значного зростання тарифів на енергоносії одним із термінових заходів для жителів багатоквартирних будинків стало вирішення питання, як можна сплачувати мінімальні кошти за  максимальний комфорт.

І першим кроком на шляху енергоефективності стало встановлення лічильників тепла. Хоча при цьому мало хто з власників квартир замислюється над тим, що самі по собі прилади обліку не дають змоги заощаджувати тепло і вони не є заходом енергоефективності, але лічильники сприяють встановленню контролю за споживанням тепла. І лише комплексні заходи з енергоощадності, за підрахунками фахівців, можуть дати можливість заощаджувати до 60 відсотків коштів, які витрачають на обігрів будинків.
Однак існуюча в старих будинках вертикальна система опалення не дає можливості ні регулювати температуру в квартирі, ні економити кошти, споживаючи менше теплової енергії. Та й, як з’ясувалося на прикладі одного мешканця Вінниці, неможливо навіть від’єднатися від системи централізованого теплопостачання.  
Тому фахівці проекту „Муніципальна енергетична реформа в Україні” замислилися над тим, як би з найменшими затратами переобладнати вертикальну систему опалення на горизонтальну з можливістю покімнатного регулювання споживання і обліку тепла. Документація розроблена і у Львові вперше в Україні нині на базі ОСББ „МЖК-1” проходить випробування нової системи теплопостачання. За попередніми розрахунками, така реконструкція окупиться з урахуванням нових тарифів за вісім років. За умови, якщо впровадження цього пілотного проекту пройде успішно, система переобладнання вертикального теплопостачання на горизонтальну буде рекомендуватися для впровадження по всій Україні.
Звичайно ж, у такому випадку виникає цілком резонне запитання, а де брати кошти для проведення такої масштабної реконструкції? Для цього передбачені як  банківські кредити,  відшкодування частини яких бере на себе держава, так і місцеві програми енергоощадності, кошти з яких також направляються на проведення подібних робіт. Минулого року на ці потреби, у відповідності з державною програмою, було виділено 2,5 мільярда гривень.