Якщо випадає тобі у житті займатися тим, до чого хист тобі Бог дав, вважай, щасливішої людини за тебе нема. Бо все до ладу виходитиме, роботою своєю людей тішитимеш. А якщо ти кухар, то страви твої любитимуть усі, і вдячними тобі будуть.
Наталя ШКОДЮК — досвідчений кухар. Займається улюбленою справою уже понад 35 років. Нині займає посаду технолога ресторану “Горинь” спілки ССТ Ізяславського району. “Найголовніший і найкращий наш фахівець, — каже про неї Галина Іванівна Стукан, директор кооперативного підприємства “Маркет”. — Її страви люблять. І приходять на обіди чи вечері, святкові застілля із задоволенням.”
Наталя Терентіївна розповіла про свої рецепти читачам “Доброї страви” залюбки: нехай усі готують смачно!
Розпочнемо, мабуть, з пісних страв. Адже ще триває Великий піст, і наші рецепти, сподіваємося, стануть для багатьох людей у нагоді.

Млинці з грибами
— Тісто готуємо з 0,5 кг борошна, 0,5 склянки газованої води, 0,5 склянки звичайної води, 1 столової ложки крохмалю. Терту моркву підсмажую на олії, відціджую з неї соус і вливаю в тісто. Млинчики будуть жовті, ніби там яйце є.
Усе збиваю, смажу млинці, як на налисники.
Гриби підсмажую з подрібненою цибулею на олії, збиваю блендером, але не дуже сильно. Перемащуємо млинці начинкою, складаємо конвертиками. Конвертики перекладаємо підсмаженою на олії цибулею.
Підігрівати добре у мікрохвильовій печі, поклавши млинці у поліетиленовий пакет: дуже соковиті виходять.
Тефтелі рибні
Рибне філе (беру приблизно 1 кг) перемолоти на м’ясорубці. Перемолоти також одну величеньку цибулину. У фарш кладу 2 столові ложки крохмалю — замість яйця. Солю, перчу, можна додати мелене лаврове листя. Акуратно розмішуємо. Формуємо тефтелі, обсмажуємо на олії. Викладаємо у сотейник.
Готуємо соус: 1 кг моркви тремо на крупній тертці, цибулю (300 г) нарізаємо соломкою. Підсмажуємо на олії. Додаємо 60 мл (дві столових ложки) томатної пасти, 30 г цукру, солимо. Доводимо до кипіння. Виливаємо на тефтелі, тушкуємо 10 хвилин.
Грибні котлети
Беремо гриби (свіжі чи заморожені). Відварюємо, підсмажуємо з цибулькою на олії. Перекручуємо на м’ясорубці. Додаємо манну крупу або рис. На півкіло грибів — приблизно 75 г манки або 100 г відвареного рису. Солимо, перчимо. Формуємо котлети (можна й у вигляді пальчиків), обкачуємо в сухарях і обсмажуємо на олії. Кому протипоказане смажене, можна їх відварити і на парі, і запекти в духовці.
Ще одна пісна — уже солодка — страва —
Струдлі з маком
Я даю продукти у своїх пропорціях, хто хоче менше, може розділити. Отож, візьміть по 0,5 л газованої і звичайної води, 200 мл олії, 0,5 кг цукру, 30 г солі, 200 г дріжджів, 2,5 кг борошна. Усе разом розмішуємо, замішуємо тісто. Залишаю у теплому місці на 2 години. За цей час тісто три рази перемішую акуратно — аби збагатилося киснем.
Тісто треба розкачувати тоненько. Накладаємо начинку, скручуємо рулетом. Кожен струдель з обох боків змащуємо олією.
Олією змащуємо і дечко. Викладаємо струдлі на дечко майже впритул — коли печуться, вони піднімаються і мають гарну високу форму. Нехай постоять на дечкові 40 хвилин. Підійшли. Ставимо у розігріту духовку до 180 градусів — на 5 хвилин. Потім температуру зменшуємо до 150 градусів і печемо 30 хвилин.
Через 15 хвилин після того, як поклали у духовку (якраз поверхня струдлів стане рівненькою) змащую їх солодкою заваркою, щоб добре загнітилися.
Начинка може бути і яблучною, і вишневою, і маковою. Щоб мак був як пух, треба готувати його так. Два рази потрібно його відварити. Перший раз — 5 хвилин. Другий раз — 20 хвилин (кожного разу проціджувати через марлю). І лише після цього перекручувати на м’ясорубці чи збивати у блендері.
Ну ось такі страви можете готувати собі ще майже два тижні, поки піст не закінчиться. А там уже й розговітися час — Великодня неділя настане.
Наталя Терентіївна пропонує вам свої рецепти до світлого свята.
Ковбаса печінкова
Візьміть 700 г яловичої печінки, 300 г сала. Нарізаємо усе тонкою соломкою. Подрібнюємо 150 г часнику, 100 г цибулі (у блендері). Змішуємо усе, вливаємо 200 мл молока. Не забудьте покласти 100 г цукру — печінка любить цукор. Сіль, перець — за смаком. Якщо любите, додайте розтертий розмарин, базилік.
Цією масою начиняємо свинячі кишки. Можна формувати невеличкі ковбаски, перев’язуючи ниткою кишку.
Змащуємо ці ковбаски жиром. На дечко вливаємо трішки води, щоб не підгоріло. Ставимо у розігріту духовку на 40 хвилин.
Можна також печінку перекручувати на м’ясорубці з крупною решіткою — це, так би мовити, другий варіант. Але тоді обов’язково треба вбивати яйця — 2-3 штуки.
Найкраще, звичайно, пекти цю ковбасу в печі.
Сальтисон
Впевнена, багато хто любить цю неймовірно смачну, ні на яку іншу не схожу, страву. Наталя Терентіївна готує її так. Треба взяти 3 кг головизни (свинячої голови). М’ясо порізати крупними шматочками. Сало перекрутити на м’ясорубці через крупну решітку (сало обов’язково — воно дає соковитість). Додати 200 г подрібненого часнику. Дуже добре додати також 200 г язика, порізаного шматочками. Сіль, перець, суха гірчиця в зернах — за смаком. Усе дуже ретельно вимішуємо. Начиняємо шлунок, попередньо підготовлений і очищений.
Ставимо у розігріту духовку до 180-200 градусів. Через годину температуру зменшуємо до 150. Всього печемо сальтисон не менше 3,5 години.
Готовий сальтисон кладемо під прес. Кілограмів 30, не менше! Лише через 5-6 годин, коли сальтисон добре охолоне, прес можна забирати.
Якщо маєте піч, обов’язково печіть сальтисон у ній. Зовсім інший смак! Куховарити у печі Наталю Терентіївну навчила її мати, Галина Миколаївна, світла їй пам’ять. І мамина наука чи не найкраща...
Можете також приготувати до великоднього столу
Салат “Святковий”
Відварене куряче філе (300 г) нарізаємо кубиками. Злегка підсмажуємо на олії печериці (200 г) з цибулею. Кубиками нарізаємо 2 варених яйця.
Усе викладаємо шарами: курка, гриби, яйця. Змащуємо майонезом. Далі — шар консервованої кукурудзи (0,5 банки). На кукурудзу — тертий твердий сир. Робимо сіточку з майонезу. Зверху у вигляді квітки викладаємо шматочки консервованого ананаса. Можна прикрасити зеленню.
Салат “Особливий”
У салатницю викладаємо шар відвареного м’яса (будь-якого), нарізаного кубиками. Далі — шар цибулі, яку розтинаємо на 4 частини і нарізаємо: виходить напівсоломка.
Заздалегіть маринуємо цибулю у соєвому соусі, у який додаємо оцет і цукор, — 40 хвилин.
На цибулю кладемо сир фета (чи будь-який інший м’який), нарізаний кубиками. Далі — маслинки, нарізані кільцями. Прикрашаємо зеленню, поливаємо соусом, який готуємо із соєвого соусу, оливкової олії, свіжого лимонного соку та гірчиці (маринованої, у зернах). Не забудьте до соку лимона обов’язково додати дрібку цукру. Соус від цього набуває пікантності.
Ну і, насамкінець, найголовніша окраса святкового столу —
Паска
Наталя Терентіївна випікає паску за таким (давнім і перевіреним) рецептом.
Готуємо розчину. У теплому молоці (800 мл) розчиняємо 280 г дріжджів. Всипаємо 100 г цукру, 30 г солі. Розмішуємо усе і залишаємо у теплому місці на 2 години.
Яєць треба брати 12. Відразу відділяємо білки від жовтків. Жовтки збиваємо з цукром (700 г). Збиваємо старанно, як на бісквіт, до піни. Додаємо 150 мл сметани і ще збиваємо.
Розтоплюємо 150 г масла, вливаємо в жовтки. Туди ж додаємо 150 мл олії. Усе акуратно вимішуємо і додаємо в розчину.
Покласти ваніль (6 г), 200 г родзинок, 150 г дрібно порізаної кураги. Можна, хто хоче, покласти терту цедру лимона.
Борошна беремо приблизно 3 кг. Замішуємо тісто. Місимо довгенько, обережно, з любов’ю. Накриваємо тісто чистим рушничком і залишаємо на 2 години в теплому місці. За цей час треба перемішати тісто 2-3 рази, щоб було повітряним.
Ринки змащуємо олією, викладаємо в них тісто — до половини. Ще тримаємо 40 хвилин у теплому місці — нехай підходять.
Ставимо у гарячу духовку (200 градусів). Через 15 хвилин температуру зменшуємо до 150 градусів і печемо годину. Зазвичай добре змащувати паски збитим яйцем. Або за 5 хвилин до готовності солодким міцним чаєм.
Ось такі добрі страви. Зі святами, які скоро настануть, вас усіх вітаємо. А Наталі Терентіївні дякуємо за рецепти, якими щиро з нами поділилася.