Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 1200

Європарламент нарешті підтримав скасування безвізового режиму для українців. Як тепер виглядатимуть збори для тих, хто ненадовго виїжджає до Європи?
Як було раніше. Для поїздки до країн ЄС українці оформляли закордонний паспорт. Потім потрібно було зібрати пакет документів – окрім паспорта, це фотографії, виписка з банківського рахунку або інший документ, що підтверджує платоспроможність, оригінал довідки з місця роботи, медична страховка. Далі сплатити консульський збір, здати документи до обраного посольства  – чекати на вердикт.

А як тепер. Для поїздки в межах безвізового режиму необхідно оформити закордонний біометричний паспорт. Перетинаючи кордон, мати при собі також поліс медичного страхування, визначену державою суму у валюті (в середньому з розрахунку 50-70 євро на кожен день перебування) і бути готовим пред’явити прикордонній службі документально підтверджену інформацію про мету поїздки, наявність місця проживання і засвідчення наміру повернутися в Україну (наприклад, зворотний квиток).
Прикордонні служби можуть відмовити у в’їзді на територію відповідної країни, якщо громадянин України не зможе надати інформацію щодо зазначених пунктів, а також якщо громадянин перебуває в списку осіб, яким заборонено в’їзд до тієї чи іншої країни.
Безвізовий режим передбачає короткострокове – до 90 днів перебування у країнах-членах ЄС (за винятком Великобританії та Ірландії), а також у державах – асоційованих учасниках Шенгенської угоди: Норвегії, Швейцарії, Ісландії та Ліхтенштейні.
Якщо необхідно затриматися в країні ЄС на більш тривалий час, потрібно оформляти візу. А це теж чималі затрати. Тож при непростій теперішній ситуації в країні навряд чи сільські жителі та й багато міських мають відповідні заощадження для того, аби побувати в Європі, відпочити та подивитися на європейські цінності. Тож виходить, хто раніше їздив до Європи, мав на це кошти, той і надалі зможе перетинати кордон до обраної європейської країни. А от для пенсіонерів чи пересічних громадян, які насилу зводять кінці з кінцями, отримують мізерну пенсію та зарплатню, не знають, як прохарчуватися та заплатити за комуналку, мабуть, все одно: чи є той безвіз, чи немає. Тож про закордон вони можуть тільки мріяти.