Діти – громадяни України, які не досягли шістнадцяти років, – не мають право самостійно залишати  територію України. Щодо їх виїзду за кордон встановлений певний порядок та правила перетину українського кордону. Пр цей порядок ми попросили розповісти начальника відділу з питань нотаріату головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Наталю Олександрівну МУЛЯР:

— Дитина, тобто особа, яка ще не досягла шістнадцяти років,  має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.
— Як оформляється ця згода?
— Згоду батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників на виїзд дитини за кордон слід оформляти у вигляді заяви. Справжність підпису вказаних осіб на такій заяві повинна бути нотаріально засвідчена (державним або приватним нотаріусом).
    Слід звернути увагу, що місце вчинення нотаріальної дії не залежить від місця проживання заявників або місця проживання дитини.
 — Тобто, мешканець Шепетівки, приміром, може це зробити у Хмельницькому і навпаки?
 — Так, звичайно.
 — А якщо дитина їде за кордон  у супроводі одного з батьків: лише з батьком чи лише з матір’ю?
 — У цьому випадку необхідне нотаріально посвідчена згода другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо  другий  з  батьків відсутній у пункті пропуску. Виїзд за кордон в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
— Наталю Олександрівно, а як оформляти заяви про виїзд дитини  до країн-учасниць Шенгенської угоди?
  — Варто знати, що для перебування в країнах Шенгенського простору достатньо в заяві про згоду на виїзд дитини за кордон зазначати державу в’їзду до Шенгенської зони.
 — Чи є якісь особливості поїздок дітей до Криму та на неконтрольовані території Луганської та Донецької областей?
— У зв’язку зі встановленням особливих правових режимів перетину меж тимчасово окупованої та неконтрольованої територій, виникла необхідність засвідчення достовірності підписів батьків на заявах про їхню згоду на в’їзд на тимчасово окуповану територію – Автономну Республіку Крим і міста Севастополя та на неконтрольовану територію Луганської та Донецької областей і виїзд з цих територій.
 — Наталю Олександрівно, а чи є, так би мовити, винятки з правил, коли дитина може перетинати кордон України без нотаріально засвідченої згоди одного з батьків?
 — Законодавством передбачено  випадки, коли дитина може перетнути кордон без нотаріально засвідченої згоди одного з батьків. Зокрема, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску; якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин України, що не досяг 16-річного віку, або у проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном.
 — Бувають ситуації, коли неможливо засвідчити згоду другого з батьків: приміром, батько чи мати померли, чи з якихось інших причин...
— Якщо з яких-небудь причин згоду на виїзд дитини за кордон отримати неможливо, наприклад, смерть другого з батьків, позбавлення батьківських прав тощо,  необхідно пред’явити такі документи або їх нотаріально засвідчені копії: свідоцтво про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду  про  визнання  другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на  виїзд  з  України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідку про народження дитини, видану відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).
 — Дякую за розмову, Наталю Олександрівно.