Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 1285

Люди, перебуваючи за містом, часто не замислюються про те, що в літній час у лісах і на луках можна зіткнутися зі зміями, зустріч з якими не завжди закінчується благополучно. Іноді це може бути звичайний вуж, який нічим не загрожує   людині. Але укус гадюки може призвести до вельми плачевних наслідків. Тому потрібно знати, як відрізнити вужа від гадюки. Такі знання дозволять не панікувати при зустрічі з вужем і поводитися обережніше, побачивши гадюку.
Відмінності між вужем і гадюкою

За формою тіла   
Тіло у вужа поступово звужується до хвоста, тому сам хвіст у нього довгий. У гадюки навпаки, хвіст короткий, і тіло   товстіше, ніж у вужа, а звужується воно різко. Тобто її тіло має по всій довжиі практично однакову товщину. Тому тіло гадюки виглядає як обрубане.
За кольором шкіри
Колір шкіри у вужа і гадюки різний. У гадюки   на спині   є візерунок у формі зигзага, а у вужа немає. Тому слід звернути увагу на колір змії при зустрічі з нею. Але не треба забувати, що існують і чорні гадюки, у яких немає візерунка у формі зигзага. В оману можуть ввести і плями на шкірі водяного вужа. Вони розташовані в шаховому порядку і здаються зигзагоподібним візерунком, наводячи на думку, що то гадюка, а не вуж. Але уважніше придивившись, можна помітити, що цей візерунок складається не з суцільного зигзага, а з окремих цяток. Такий малюнок є на шкірі водяного вужа, але не зустрічається на шкірі гадюк.
По очах
Зрозуміти, вуж або гадюка, можнай по очах змії. Точніше, по її зіницях. У вужа — звичайні круглі зіниці, а от у гадюки вони вузькі і вертикальні.
За   формою голови
За формою голови у вужа й гадюки також різні. У гадюки вона більш загострена трикутна і покрита дрібними щитками. У вужа на голові великі щитки і сама голова швидше овальної форми.
За плямами на щічках
У вужа на щічках є яскраві плями. Вони можуть бути як жовтого, так і яскраво-оранжевого кольору. Ці плями відразу ж впадають у вічі, тому відрізнити вужа від гадюки за цією ознакою значно простіше. Крім вужа звичайного існує ще й вуж водяний, у якого немає жовтих чи оранжевих плям на щічках. Тому за цією ознакою відрізнити вужа водяного від гадюки вдається не завжди.
За способом розмноження
Гадюки — живородні змії. Тому, знайшовши гніздо зі зміїними яйцями, можна сміливо стверджувати, що це не яйця гадюки. Злучаються гадюки тільки попарно, в той час, як у вужів це відбувається у великому клубку.
За місцем перебування
Побачивши змію на дереві або гілках куща, з впевненістю можна сказати, що це вуж, а не гадюка. Гадюки, на відміну від вужів, по деревах не лазять.
Навіть знаючи все це, іноді не вдається уникнути укусу гадюки, який може бути смертельно небезпечним. Якщо все-таки вкусила гадюка, необхідно надати потерпілому першу допомогу.
Ознаками укусу гадюки  є запаморочення та підвищення температури, а також запалення лімфатичних вузлів, оскільки отрута проникає достатньо глибоко.
А тому при укусі:
– по-перше, треба знерухомити постраждалу кінцівку, щоб отрута якомога повільніше розходилася.
– По-друге, потрібно накласти лід, що також буде додатковим стимулом, щоб отрута в організмі не поширювалася.
– По-третє, накласти м’яку шину, але ні в якому разі не джгут. Джгут, особливо якщо він накладений більше ніж на годину, провокує некроз м’яких тканин. І, звичайно, треба якнайшвидше  доставити людину в лікарню.
Треба пам’ятати, що найчастіше змії виповзають на добре освітлені сонцем місця, щоб погрітися. Часто це трапляється поблизу місць проживання людини, а тому потрібно знати такі  основні правила поведінки:
– якщо побачили змію, намагайтеся тихо і повільно повернутися назад, в жодному випадку не провокуйте її різкими рухами;
– якщо  плануєте похід до лісу, обов’язково взувайте міцне і якомога вище взуття,  наприклад, гумові чоботи, вдягніть штани, які не   щільно облягають ноги. Якщо   на ногах черевики, то штани слід заправити в них. Також   візьміть довгу палицю для того, щоб розсувати зарості.
Будьте обачні та обережні!