"Чи можете роз’яснити, які документи мають бути в мене як у власника земельного паю сільськогосподарського призначення, і кому я маю право передавати свою землю в оренду?" Микола СТЕЦЕНКО.

— Перед тим, як підписувати договір оренди, маєте переконатися, чи є у вас документи, які підтверджують право власності на земельну ділянку. Без таких документів ви не зможете передати землю в оренду.
— Які документи посвідчують право власності на землю?
— Документи, які посвідчують право власності на земельні ділянки, можна розділити на дві групи.
Перша. Видані власникам до 1 січня 2013 р.: державний акт на право приватної власності на землю; державний акт на право власності на землю, або ж державний акт на право власності на земельну ділянку.
Друга. Ділянки, які оформлялися після 1 січня 2013 р.: свідоцтво про право власності на нерухоме майно чи витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.
При зміні власника право власності на земельну ділянку без зміни її меж та цільового призначення також посвідчується договором купівлі-продажу або свідоцтвом про право на спадщину.
Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.
— Хто може орендувати ділянку?
— Другим важливим питанням договірних відносин є вибір орендаря.
Відповідно до чинного законодавства орендарями земельних ділянок можуть бути:
— районні, обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів України в межах повноважень, визначених законом;
— сільські, селищні, міські, районні та обласні ради, Верховна Рада Автономної Республіки Крим у межах повноважень, визначених законом;
— громадяни і юридичні особи України, іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи, міжнародні об’єднання та організації, а також іноземні держави.
Між власником та орендарем має бути укладений письмовий договір оренди землі сільськогосподарського призначення. Цей документ обов’язково підлягає державній реєстрації.
— Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію щодо передачі землі у оренду?
— Ви можете отримати додаткову інформацію з цього питання у головному управлінні Держгеокадастру (м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1, тел. 0382 72-65-06), а також у головному територіальному управлінні юстиції у Хмельницькій області (м. Хмельницький, вул. Володимирська, 91, тел. 0382 65-82-95).