Інтернет відкритий для всіх, відповідно кожен з нас і має доступ до нього. Проте сьогодні — це не просто віртуальна енциклопедія, а й своєрідний ринок: хочеш купити квитки чи кросівки, забронювати місце в готелі, замовити піцу додому — все, що бажаєш, можна отримати, увійшовши на відповідний сайт. Спочатку це було просто зручно, але тепер — небезпечно. Обманщики добрались і до Інтернет-простору. Ми вирішили знайти спритників, які нібито здають житло в довгострокову оренду в Хмельницькому. Варто сказати, що є певні ознаки, за якими можна визначити шахраїв-власників квартир. Заходимо на популярний сайт ОLX.

Чудова квартира — дешева ціна
Шукаючи в оренду житло, майже нереально оминути ріелторів-посередників, котрі заполонили ринок нерухомості. На OLX вказується інформація про автора оголошення — посередник або власник. При цьому, в розділі «Довгострокова оренда квартир у Хмельницькому» 331 оголошення від ріелторів і лише 28 від власників. До речі, оплата послуг посередника така: 20-40 гривень за перегляд житла і 70-100 відсотків від вартості квартири, на якій зупинився вибір. Саме цим користуються інтернет-дільці. Вони розуміють, що людина найвірогідніше звернеться до власника, аніж віддасть кругленьку суму за послуги ріелтора.
Підказка №1. Шахраї виставляють оголошення лише від власника (часто в тексті вказують «ріелторам не турбувати»). Як і автори більшості оголошень на OLX, спритники додають до тексту фото невідомо якої квартири. Проте тут можна вловити підказку №2: квартира, зазвичай, однокімнатна (на них найбільший попит), з хорошим ремонтом, меблями, побутовою технікою. Оренда такої однокімнатної квартири в Хмельницькому — 2700-3500 гривень. Діляга ставить ціну десь 2000-2300 гривень. І телефонні дзвінки від «майбутніх орендарів» летять!
Псевдовласник зникає з міста
А тепер до практики: бачимо оголошення «Сдам 1-комнатную квартиру по проспекту Мира». Квартира в чудовому стані, умебльована і з необхідною технікою. Ціна — 2300 гривень за місяць. Зателефонувавши такому собі Олексію і запитавши адресу (вулицю, дім тощо), ми отримали підказку №3 — розмиту відповідь: «Це там біля парку, знаєте? Ну, там, де «круг», біля ТЕМПу. Ну, то це там».
Підказка №4. У крутелика завжди є «життєва історія» і його немає в місті (в день публікації оголошення чи найближчі дні). Ми розпитуємо про квартиру. Пан Олексій розповідає: «Розумієте, я — «атошнік». Мене перевели в Ізяслав. Я там не живу, квартира «стоїть». Я от тільки з АТО приїхав, скоро знову маю їхати. І зараз я не в Хмельницькому, а в Ізяславі. Можу приїхати, щоб ви подивились квартиру. Тільки треба, щоб ви мені дали якусь гарантію на бензин. Ну, ви ж понімаєте, мені зараз треба нанімати людину, щоб на машині привезла мене в Хмельницький. А завтра я вже не зможу цим займатися, мені треба бути зранку на роботі, а потім, я ж казав, на днях маю їхати в АТО. Я вже раз якось приїхав, бо сім’я одна хотіла подивитись квартиру. Я потратив гроші, а вони не прийшли. Тому, якшо скинете 300 гривень на бензин, то приїду сьогодні ввечері».
На шахрайство — доба
Підказка №5. Шахраї просять скинути гроші за принципом «вже», «зараз», «сьогодні», «до вечора». У нас виникла ідея дізнатися детальніше про орендодавця: запитуємо номер рахунку, на який необхідно переказати кошти. Використовуючи в терміналі функцію «переказ грошей на карточку», банк показує ім’я, прізвище і по батькові особи, на яку зареєстровано рахунок, а він, у свою чергу, оформляється лише за паспортом. Але де там! Пан Олексій сказав номер телефону. І це підказка №6: нечисті на руку просять перевести кошти не на карточку, а на ІНШИЙ рахунок невідомого мобільного телефону.
У самому оголошенні також є ще підказка №7. Час публікації оголошення або пізній вечір або ніч (у даному випадку 00:51). Чому? Бо на здійснення шахрайства — лише доба. Зраненька починають телефонувати претенденти, цікавляться орендою квартири. Ввечері крутій вже має гроші на мобільному рахунку. В результаті, на ранок наступної доби номер телефону шахрая заблокований.
Все за сценарієм
Для того, аби перевірити дієздатність «підказок», наступного дня ми знову звернулися за свіженьким оголошенням: «Здам 1-кімнатну квартиру, власник». Сучасний ремонт, меблі, техніка. Місячна оренда — 2000 гривень. Де ще таке знайдеш?! Час публікації оголошення 01:57. Телефонуємо. Чуємо голос, як вказано на сайті, пана Михайла: «Це квартира дружини. Вона сама має все рішати. Просто зараз дружина в Польщі. Завтра приїде, то подивитися квартиру можете вже післязавтра. Але є ще три сім’ї, які вже на черзі перегляду квартири. Якшо ви лишаєте вже сьогодні залог 1000 гривень, то телефоную тим сім’ям і кажу,  шоб шукали щось інше». Точної адреси орендодавець теж не зміг вказати, лише зазначив, що квартира біля «Либідь-Плази». Пропонуємо зустрітися і віддати заставу. На що чоловік відповів: «Я не зможу цього зробити, бо я зараз збираюся їхати в Рава-Руську загружатись памперсами. Якщо ви маєте скидати гроші, то скидайте вже». Потім ми поцікавилися, куди саме переказувати кошти. І знову нам запропонували скинути на номер мобільного телефону: «Ми з дружиною постійно «катаємося» за кордон, то просто скидаємо гроші на телефон. А то, як через банкомати, то це три дні будуть йти ті гроші. А як на телефон, то дві хвилини — і гроші відправлені».
Інтернет-шахраї знаходять своїх жертв
В обох випадках ми телефонували до «власників» наступного ранку. Очікування виправдалося – номери телефонів було заблоковано. А це свідчить лише про одне: вони знайшли людей, які відправили їм кошти, і просто «замели сліди».
Один із кроків на шляху до подолання подібного інтернет-обману — це запровадження ліміту на поповнення мобільного телефону. Таким чином псевдоорендодавці не зможуть обманювати людей, вимагаючи скинути кошти на номер «мобілки». А поки що залишається одне — бути обережним, шукаючи житло в оренду, і про всяк випадок тримати в голові сім підказок, за якими все ж таки можна виявити шахраїв.