Доброго дня, редакціє! Ми з чоловіком маємо приємну новину, бо в нас народилася дитина. Але і я, і чоловік прописані в одному місті, а проживаємо і народжували в іншому. Чи можемо ми оформити допомогу тут, де народжували, щоб не їхати 600 кілометрів додому?
Ілона КОРШУН, м. Кам’янець-Подільський.

На це та інше питання відповідають  спеціалісти Мінсоцполітики.
Хто має право на допомогу?
Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.
Куди звернутися?
До органу соціального захисту населення за місцем реєстрації одного з батьків дитини (опікуна), з яким постійно проживає дитина. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.
Заява також може бути подана в електронній формі органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника. Зробити це можна через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики (https://e-services.msp.gov.ua/) з використанням електронного цифрового підпису)
Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.
Водночас допомога при народженні дитини, не одержана через смерть одного з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується матері (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.
Які документи потрібні?
Для отримання допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, який посвідчує особу, подається:
1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики (наказ Міністерства соціальної політики України від 21 квітня 2015 року № 441 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг»);
2) копію свідоцтва про народження дитини;
3) копію рішення про встановлення опіки (подають лише опікуни);
4) видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини (якщо жінка, яка має зареєстроване місце проживання на території України і народила дитину під час тимчасового перебування за межами України).
Який розмір допомоги?
Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень.
Виплата допомоги здійснюється одноразово – у сумі 10 320 гривень.
Решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 гривень на місяць).
Чи можуть батьків позбавити допомоги?
Існує низка умов для припинення виплати допомоги:
— позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
— відмови отримувача допомоги від виховання дитини;
— нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
— відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
— тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;
— припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
— перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;
— усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
— смерті дитини;
— смерті отримувача допомоги;
Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.
Таке рішення приймається безповоротно?
Рішення про припинення є не кінцевим і виплату допомогу при народженні можуть відновити (крім випадків смерті дитини). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 12 місяців після припинення виплати допомоги  до  органу соціального захисту населення з письмовою заявою.
Хтось контролює, на що витрачають допомогу?
Контроль за цільовим використанням державної допомоги здійснюється працівниками центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або уповноваженою особою, визначеною виконавчим органом об’єднаної територіальної громади.
У разі встановлення факту нецільового використання коштів зазначені органи подають керівнику органу, який призначив допомогу, пропозиції щодо припинення її виплати.
Також у випадку невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до 1 року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган соціального захисту населення за місцем проживання дитини.