Відповідно до статті 42 Закону України «Про державне пенсійне страхування» (він діє з 1 січня 2004 року), проводяться перерахунки пенсій для пенсіонерів, які після призначення (проведення попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати і набули не менш як 24 місяці страхового стажу. Можна, до речі, дораховувати й стаж меншої тривалості — якщо після призначення пенсії (чи її попереднього перерахунку) минуло не менше 2 календарних років. 

Як повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, з 1 квітня почали діяти зміни, внесені Законом України від 3 жовтня 2017 року до частини 4 цієї статті. Відтепер органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня мають проводити вищезазначені перерахунки пенсій автоматично, без додаткового звернення тих пенсіонерів, які станом на 1 березня відповідного року набули право на проведення цього перерахунку з дорахуванням страхового стажу і заробітку.
Тобто, раніше як було? Якщо ви не звернулися із заявою до Пенсійного фонду про перерахунок, то ніхто вам нічого не перераховував. Нині, якщо пенсіонер ще працює, перерахунок його пенсії відбуватиметься автоматично — якщо він, звісно, набув не менше двох років трудового стажу.
Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок, здійснюється за даними системи персоніфікованого обліку.
І вперше, з 1 квітня цього року, органи Пенсійного фонду провели такий перарахунок пенсій в автоматичному режимі, без особистого звернення, для тих пенсіонерів, яким вперше призначено пенсію до 1 квітня 2016 року, та в яких від останньої дати зарахування страхового стажу до 1 березня 2018 року минуло не менше 24 календарних місяців.
Цей перерахунок стосується пенсій за віком, за інвалідністю, в тому числі пенсій, які обчислені в розмірі пенсій за віком та пенсій за вислугу років за умови, що станом на 1 квітня 2018 року їх одержувачі досягли пенсійного віку.
Перерахунку з 1 квітня не підлягають пенсії, розмір яких у період з 1 квітня 2016 року перараховувався з урахуванням стажу і заробітної плати після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або здійснювався перехід з одного виду пенсії на інший.
Пенсії в автоматичному режимі перераховано 97,2 тисячі пенсіонерам. Середній розмір підвищення склав майже 20 гривень.