Учасники АТО мають право на безоплатну правову допомогу.

Мало хто з нас обізнаний із законами настільки, що може почуватися абсолютно захищеним у будь-якій ситуації. Саме невміння громадян зорієнтуватися у чинному законодавстві є причиною порушень їхніх основних прав і свобод у повсякденному житті, серйозною перепоною реалізації конституційно закріплених норм. Але ж не може, зрештою, кожен з нас бути юристом. Куди нам звертатися за правовою допомогою? Зокрема, учасникам бойових дій, права яких дуже часто, до речі, й порушуються. Виявляється, таку допомогу нескладно отримати, та ще й безкоштовно. Саме про надання такої правової допомоги й розповідає начальник управління реєстрації нормативно-правових актів правової роботи та правової освіти головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Людмила ДЖУБАБА:

 — Так, нині надзвичайно актуальною є реалізація права на безоплатну правову допомогу. І реалізація ця абсолютно доступна: у Хмельницькій області ще з 1 вересня 2016 року розпочали свою роботу 17 бюро правової допомоги. Вони здійснюють правопросвітництво у територіальних громадах, надають безоплатну первинну та вторинну (крім захисту) допомогу, а також забезпечують доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. До того ж, зауважте, в Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги — 0-800-213-103.
Безоплатна правова допомога включає в себе первинну і вторинну допомогу. З 1 січня 2013 року безоплатна вторинна допомога забезпечується шляхом організаціїї захисту адвокатами осіб у випадках затримань у кримінальному та адміністративному порядку, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, осіб, стосовно яких у кримінальному провадженні захисник залучається слідчим або прокурором чи за ухвалою суду, засуджених до покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі або тримання у дисциплінарному батальйоні військово-
службовців.
 — Хто ж надає цю допомогу в нашій області, Людмило Василівно?
 — Цю послугу забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх нині у нас працює чотири: у Шепетівці, Старокостянтинові, Кам’янці-Подільському та Хмельницькому. Саме туди можна звернутися за допомогою адвоката, у тому числі, у цивільних, адміністративних та кримінальних справах.
 — Хто має право на безоплатну правову допомогу?
 — Закон України «Про безоплатну правову допомогу» передбачає, що права на безоплатну вторинну правову допомогу мають ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни) та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
 — Про який, власне, соціальний захист йдеться, Людмило Василівно?
 — Приміром, про захист своїх трудових прав (це гарантія збереження місця роботи на час проходження військової служби). Про виплату одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, право на пільгову знижку за користування житлом, на безоплатний проїзд у транспорті тощо.
 Хочу наголосити, що ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон), звільняються від плати за оформлення документів, юридичні консультації, а також від судових витрат, пов’язаних з розглядом питань щодо їх соціального захисту.
— Які документи потрібно подати, аби отримати безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема, допомогу адвоката?
 — Для надання безоплатної вторинної правової допомоги ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону, у місцеві центри подають, окрім звернення, паспорт або інший документ, який посвідчує особу; ідентифікаційний код; посвідчення встановленого зразка.
 Документами, що посвідчують статус, відповідно до Закону, є посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни, члена сім’ї загиблого.
 — Ще уточніть, будь ласка, Людмило Василівно, хто саме вважається учасником АТО?
 — Відповідно до Закону, категоріями осіб, яких відносять до учасників АТО та членів їх родин, є особи — учасники бойових дій, які брали участь в АТО (пункти 19 та 20 статті 6); особи — інваліди війни, які брали участь в АТО (пункти 11, 12, 13 та 14 статті 7); особи, які належать до учасників війни (пункт 13 статті 13); особи, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війн (стаття 10).
 Насамкінець хочу зауважити, що в усіх бюро правової допомоги у нашій області вам завжди готові допомогти. Тому не зволікайте: там вам завжди дадуть слушну пораду. Тим більше, Міністерство юстиції поставило амбітну мету — забезпечити зростання рівня правової обізнаності громадян у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».
 — Дякую, Людмило Василівно, за розмову.